Kemi
beregn opløseligheden
22. september 2007 af
trudifrudi (Slettet)
Der laves en mættet opløsning af magnesiumhydroxid i rent vand ved 25 C og pH for opløsningen måles.
Man måler pH = 10,5
a) beregn på grundlag af dette måleresultat opløseligheden (i g/100ml) af magnesiumhydroxid i vand
b) hvilken værdi giver eksperimentet for magnesiumhydroxids opløselighedsprodukt ved 25C?
Man måler pH = 10,5
a) beregn på grundlag af dette måleresultat opløseligheden (i g/100ml) af magnesiumhydroxid i vand
b) hvilken værdi giver eksperimentet for magnesiumhydroxids opløselighedsprodukt ved 25C?
Svar #1
22. september 2007 af mathon
a)
1) pOH = 14 - pH = 14 - 10,5 = 3,5
pOH = -log [OH^(-)(aq)] = 3,5
[OH^(-)(aq)] = 10^(-3,5) = 3,162278*10^(-4) M
2) Mg(OH)2(s) <--> Mg(OH)2(aq) <--> Mg^(2+)(aq) + 2OH^(-)(aq)
det ses heraf at [OH^(-)(aq)] = 2*[Mg^(2+)(aq)]
koncentration kan jo udtrykkes i mol/L og g/100mL
b)
3) hvis opløsligheden af Mg(OH)2 i vand er kaldes s
hvad er så
[Mg^(2+)(aq)] og [OH^(-)(aq)] udtrykt ved s. (enheden for s er mol/L)
4) hvad bliver ionproduktet udtrykt ved s og i øvrigt
hvornår er ionproduktet lig med opløselighedsproduktet?
hvad bliver K_o?
hvad bliver s?
se evt.
http://peecee.dk/index.php?id=68362
1) pOH = 14 - pH = 14 - 10,5 = 3,5
pOH = -log [OH^(-)(aq)] = 3,5
[OH^(-)(aq)] = 10^(-3,5) = 3,162278*10^(-4) M
2) Mg(OH)2(s) <--> Mg(OH)2(aq) <--> Mg^(2+)(aq) + 2OH^(-)(aq)
det ses heraf at [OH^(-)(aq)] = 2*[Mg^(2+)(aq)]
koncentration kan jo udtrykkes i mol/L og g/100mL
b)
3) hvis opløsligheden af Mg(OH)2 i vand er kaldes s
hvad er så
[Mg^(2+)(aq)] og [OH^(-)(aq)] udtrykt ved s. (enheden for s er mol/L)
4) hvad bliver ionproduktet udtrykt ved s og i øvrigt
hvornår er ionproduktet lig med opløselighedsproduktet?
hvad bliver K_o?
hvad bliver s?
se evt.
http://peecee.dk/index.php?id=68362
Svar #3
22. september 2007 af trudifrudi (Slettet)
forstår godt hvordan man regner a nu men er stadig ikke med på b..!
Svar #4
23. september 2007 af mathon
da K_op = 1*10^(-11) - (eller hvad du får beregnet den til)
har du fra Link'et
s = (0,25*K_op)^(1/3)
s = (0,25*1*10^(-11)M^3)^(1/3) = 0,000136 M = 0,000136 mol/L = 0,136 mmol/L
= 0,0136 mmol/(100 mL)
M(Mg(OH)2) = 58,33 g/mol = 58,33 mg/mmol
0,0136 mmol/(100 mL) = 0,0136 mmol/(100 mL)*58,33 mg/mmol =
0,793288 mg/(100 mL) = 7,93288*10^(-4) g/(100 mL)
har du fra Link'et
s = (0,25*K_op)^(1/3)
s = (0,25*1*10^(-11)M^3)^(1/3) = 0,000136 M = 0,000136 mol/L = 0,136 mmol/L
= 0,0136 mmol/(100 mL)
M(Mg(OH)2) = 58,33 g/mol = 58,33 mg/mmol
0,0136 mmol/(100 mL) = 0,0136 mmol/(100 mL)*58,33 mg/mmol =
0,793288 mg/(100 mL) = 7,93288*10^(-4) g/(100 mL)
Skriv et svar til: beregn opløseligheden
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
