Fysik
Hjælp ønskes til mekanik opgave!
25. september 2007 af
duru22 (Slettet)
jeg kunne godt tænke mig at få hjælp til en opgave jeg har haft lidt problemer med.
En sporvogn kører med farten 36km/h. derefter bremses den, så den får en konstant acceleration. efter 12s forløb holder den stille.
a)bestem bremselængden.
Hvor stor en brøkdel af den oprindelige bevægelsesenergi her den tilbage,
b)når den har tilbagelagt 0,75 af bremselængden?
c) når bremsningen har varet 9s?
der ses bort fra rotationsenergien i hjul og motorer.
Jeg har regnet opgave a og har fået det til 60m. Jeg har problemer med de to sidste opgaver. Hjælp!
En sporvogn kører med farten 36km/h. derefter bremses den, så den får en konstant acceleration. efter 12s forløb holder den stille.
a)bestem bremselængden.
Hvor stor en brøkdel af den oprindelige bevægelsesenergi her den tilbage,
b)når den har tilbagelagt 0,75 af bremselængden?
c) når bremsningen har varet 9s?
der ses bort fra rotationsenergien i hjul og motorer.
Jeg har regnet opgave a og har fået det til 60m. Jeg har problemer med de to sidste opgaver. Hjælp!
Svar #1
25. september 2007 af mathon
a)
36km/h = 36/3,6 m/s =10 m/s
a = (0-10m/s)/(12s) = -(5/6)m/s^2
2*a*delta_s = v^2-vo^2
delta_s = (v^2-vo^2)/(2a)
delta_s = (0^2-(10m/s)^2)/(2(-(5/6)m/s^2))
delta_s = -100*m^2/s^2/(-(5/3)m/s^2)) = 60 m
b)
E_kin_2/E_kin_1 =(0,5*m*v_2^2)/(0,5*m*v_1^2) = v_2^2/v_1^2 = (v_2/v_1)^2
v^2 = 2*a*delta_s + vo^2 = 2*(-(5/6)m/s^2)*(0,75*60m) + (10m/s)^2
v^2 = 25 m^2/s^2
v =((5*m/s)^2)^0,5 = 5*m/s
hvoraf
E_kin_0,75delta_s/E_kin_oprindelig = ((5*m/s)/(10*m/s))^2 =(0,5)^2 = 0,25
hvoraf
E_kin_0,75delta_s = 0,25*E_kin_oprindelig - altså 25% af E_kin_oprindelig
v(t) = a*t + vo
v(t) = -(5/6)m/s^2*t + 10 m/s
v(9 s) = -(5/6)m/s^2*9*s + 10 m/s = 2,5 m/s
E_kin_9s/E_kin_oprindelig = ((2,5*m/s)/(10*m/s))^2 =(0,25)^2 = 1/16 = 0,0625
hvoraf
E_kin_9s = 0,0625*E_kin_oprindelig - altså 6,25% af E_kin_oprindelig
Skriv et svar til: Hjælp ønskes til mekanik opgave!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
