Fysik
To spørgsmål:
05. oktober 2007 af
kranz (Slettet)
Jeg har to spørgsmål til noget opgaveløsning:
1) En piloteringspæl er blevet hamret ned i jorden. Jeg skal nu bestemme, hvor stor en masse, pælen vil kunne klare, uden at den synker ned.
Dvs. (Hvis man analyse er korrekt) for hvilken masse (Som varieres) følgende er gældende:
F_t = F_gnid_stat_max , hvilket giver:
m*g = my_stat * N.
Men hvad er normalkraften i dette tilfælde? Jeg kan ikke se, at dette kan give en fornuftig løsning, og tror derfor, at jeg overser et eller andet... Men hvad?
2) Når en kugle skydes igennem en klods, der er fastgjort, kommer den ud med en større hastighed, end hvis ikke klodsen er fastgjort.
Der spørges nu til, hvorfor kuglen kommer ud med større hastighed, når klodsen er fastgjort, end når den ikke er.
Når klodsen ikke er holdt fast, er der impulsbevarelse, idet ingen ydre krafter påvirker systemet. Når klodsen er holdt fast, er der ikke længere impulsbevarelse, da en ydre kraft påvirker systemet (til at fastholde klodsen).
Men hvilken vej skal man så gå for at argumentere for dette....?
På forhånd tak for svar.
1) En piloteringspæl er blevet hamret ned i jorden. Jeg skal nu bestemme, hvor stor en masse, pælen vil kunne klare, uden at den synker ned.
Dvs. (Hvis man analyse er korrekt) for hvilken masse (Som varieres) følgende er gældende:
F_t = F_gnid_stat_max , hvilket giver:
m*g = my_stat * N.
Men hvad er normalkraften i dette tilfælde? Jeg kan ikke se, at dette kan give en fornuftig løsning, og tror derfor, at jeg overser et eller andet... Men hvad?
2) Når en kugle skydes igennem en klods, der er fastgjort, kommer den ud med en større hastighed, end hvis ikke klodsen er fastgjort.
Der spørges nu til, hvorfor kuglen kommer ud med større hastighed, når klodsen er fastgjort, end når den ikke er.
Når klodsen ikke er holdt fast, er der impulsbevarelse, idet ingen ydre krafter påvirker systemet. Når klodsen er holdt fast, er der ikke længere impulsbevarelse, da en ydre kraft påvirker systemet (til at fastholde klodsen).
Men hvilken vej skal man så gå for at argumentere for dette....?
På forhånd tak for svar.
Svar #1
06. oktober 2007 af sheaf (Slettet)
1) Friktionen kan ikke beregnes udfra en normalkraft. Friktionen mellem pæl og jord ikke udløst af en tværgående "normallast". Friktionen er bestemt af indspændingen af bjælken af den omgivende jord. Sammentrykkeligheden af jorden under pælen er også væsentlig. Hvilke andre informationer har du til rådighed, for dette kan ikke være opgavens fulde ordlyd.
2) Forskellen er, at når klodsen ikke er fastspændt overføres en del af kuglens impuls til klodsen hvilket ikke er tilfældet når klodsen står stille. Energitabet ved passage gennem klodsen i form af friktionsvarme er nogenlunde det samme forudsat kuglens fart i ethvert punkt inde i klodsen relativt er "meget" større end klodsens fart (0 i det ene tilfælde, større end nul i det andet).
2) Forskellen er, at når klodsen ikke er fastspændt overføres en del af kuglens impuls til klodsen hvilket ikke er tilfældet når klodsen står stille. Energitabet ved passage gennem klodsen i form af friktionsvarme er nogenlunde det samme forudsat kuglens fart i ethvert punkt inde i klodsen relativt er "meget" større end klodsens fart (0 i det ene tilfælde, større end nul i det andet).
Svar #2
07. oktober 2007 af kranz (Slettet)
Hej,
Og tak for svar. Jeg har i mellemtiden regnet begge dele ud, så de er besvaret.
Og tak for svar. Jeg har i mellemtiden regnet begge dele ud, så de er besvaret.
Skriv et svar til: To spørgsmål:
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
