Fysik
Noget om fjedre og energier
10. oktober 2007 af
Nicklas.sk (Slettet)
Der er to opgaver, den første mener jeg at have løst korrekt. Please tag et kig på dem:)!
C
---------------------
Apparatet vendes på hovedet, så aluminiumsskiven hviler på underlaget. Oven på apparatet placeres et lod, og apparatet forbindes til fjederen. Fjederen forlænges 7,5 cm fra ligevægtsstillingen, apparatet slippes, og det glider ind mod væggen. Fjederens ligevægtsstilling passeres, og apparatet stopper efter at have bevæget sig yderligere 2,3 cm i samme retning. Under bevægelsen stiger temperaturen i aluminiumsskiven 65 mK.
Hvor stor en procentdel af den udviklede varme afsættes som indre energi i skiven?
(d=delta)
C: udregnet i a)= 16,1 J/K
dT: oplyst i opgaven= 65 mK
dEindre : C*dT = 1,05 J
Tabet af potentiel energi må være lige tilvæksten i varmeenergien:
-dEpot=dEvarme
dEvarme=-dEpot=-(Epot(x2)-Epot(x))=-(0,17 J-1,83 J)= 1,66 J
(fx Epot(x)=k*x^2/2 = 650 N/m*(0,075m)^2/2)
dEindre/dEvarme=1,05 J/1,66 J ~ 63,3 %
D
-----------------
Massen af apparatet med lod er 5,5 kg. Hvad var apparatets fart i fjederens ligevægtsstilling?
Her går jeg lidt i stå, kan forestille mig at Ekin(0)=Epot(x)-den energi gnidningskraften udøver fra x->0.
Og derefter v=sqr((2*Ekin(0))/5,5kg)
Men hvordan regner jeg lige det ud?
På forhånd tak:)!
Det eneste jeg kunne forestille mig var at sige at
dEindre for x->x2 altså 9,8 cm er = 1,66 J
For at finde -dEpot=dEindre i ligevægtspunktet, må jeg altså sige Eindre(0)=7,5cm/9,8cm*1,66 J = 1,27 J
Epot(x)=650N/m*(0,075m)^2/2 = 1,83 J
Ekin(0)=Epot(x)-Eindre(0)=1,83 J - 1,27 J = 0,56 J
v=sqr((2*0,56)/5,5)=0,45 m/s
Det passer bare ikke med den facitliste jeg har fundet. Så er jeg eller facitlisten gal på den?
http://fc.aalborghus.dk/~kk/facit.htm
C
---------------------
Apparatet vendes på hovedet, så aluminiumsskiven hviler på underlaget. Oven på apparatet placeres et lod, og apparatet forbindes til fjederen. Fjederen forlænges 7,5 cm fra ligevægtsstillingen, apparatet slippes, og det glider ind mod væggen. Fjederens ligevægtsstilling passeres, og apparatet stopper efter at have bevæget sig yderligere 2,3 cm i samme retning. Under bevægelsen stiger temperaturen i aluminiumsskiven 65 mK.
Hvor stor en procentdel af den udviklede varme afsættes som indre energi i skiven?
(d=delta)
C: udregnet i a)= 16,1 J/K
dT: oplyst i opgaven= 65 mK
dEindre : C*dT = 1,05 J
Tabet af potentiel energi må være lige tilvæksten i varmeenergien:
-dEpot=dEvarme
dEvarme=-dEpot=-(Epot(x2)-Epot(x))=-(0,17 J-1,83 J)= 1,66 J
(fx Epot(x)=k*x^2/2 = 650 N/m*(0,075m)^2/2)
dEindre/dEvarme=1,05 J/1,66 J ~ 63,3 %
D
-----------------
Massen af apparatet med lod er 5,5 kg. Hvad var apparatets fart i fjederens ligevægtsstilling?
Her går jeg lidt i stå, kan forestille mig at Ekin(0)=Epot(x)-den energi gnidningskraften udøver fra x->0.
Og derefter v=sqr((2*Ekin(0))/5,5kg)
Men hvordan regner jeg lige det ud?
På forhånd tak:)!
Det eneste jeg kunne forestille mig var at sige at
dEindre for x->x2 altså 9,8 cm er = 1,66 J
For at finde -dEpot=dEindre i ligevægtspunktet, må jeg altså sige Eindre(0)=7,5cm/9,8cm*1,66 J = 1,27 J
Epot(x)=650N/m*(0,075m)^2/2 = 1,83 J
Ekin(0)=Epot(x)-Eindre(0)=1,83 J - 1,27 J = 0,56 J
v=sqr((2*0,56)/5,5)=0,45 m/s
Det passer bare ikke med den facitliste jeg har fundet. Så er jeg eller facitlisten gal på den?
http://fc.aalborghus.dk/~kk/facit.htm
Skriv et svar til: Noget om fjedre og energier
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
