Kemi
pH beregning
11. oktober 2007 af
sedefimsinn (Slettet)
Til en opløsning der indeholder 0,1 M NaH2PO4 og 0,1 M Na2HPO4 tilsættes 1 mL 1,0 M HCl.
Hvad bliver pH efter tlsætning af syren?
K al= 2,2 K all = 7,2 K alll = 12,3
Jeg ved at det er 7,2 vi skal bruge, men hvordn kommer man videre?
Til en opløsning der indeholder 0,1 M NaH2PO4 og 0,1 M Na2HPO4 tilsættes 1 mL 1,0 M HCl.
Hvad bliver pH efter tlsætning af syren?
K al= 2,2 K all = 7,2 K alll = 12,3
Jeg ved at det er 7,2 vi skal bruge, men hvordn kommer man videre?
Svar #1
11. oktober 2007 af mathon
H2PO4^(-)(aq) <--> HPO4^(2-)(aq) + H^(+)(aq) ...(vand er udeladt)
n(H2PO4^(-)(aq))_før = n(HPO4^(2-)(aq))_før = 0,1 mmol/mL
ved tilsætning af
1 mL 1,0 M HCl forskydes ligevægten mod venstre
1 mol H^(+)(aq) ækvivaler 1 mol HPO4^(2-)(aq) - dvs. i mængdeforholdet 1:1
n(HCl)_formel = n(H^(+)(aq))_tilsat = 1*mL*1,0*mmol/mL = 1 mmol
ligevægten
H3PO4(aq) <--> H2PO4^(-)(aq) <--> HPO4^(2-)(aq) + H^(+)(aq) drives nu helt mod venstre, da der er overskud af H^(+)(aq)
0,1 mmol/mL H^(+)(aq) forbruges under dannelse af 0,1 mmol/mL H2PO4^(-)(aq), hvis koncentration nu er 0,2 mmol/mL
dernæst
forbruges 0,2 mmol/mL H^(+)(aq) til dannelse af 0,2 mmol/mL H3PO4(aq)
samlet forbrug af H^(+)(aq) er derfor 0,1 + 0,2 mmol/mL = 0,3 mmol/mL
H^(+)(aq)_rest er således 1 mmol/mL-0,3 mmol/mL = 0,7 mmol/mL = 0,7 mol/L
da HCl er en stærk syre beregnes
pH = -log(c(H^(+)(aq))) = -log(0,7) = 0,154902 = ca. 0,2
n(H2PO4^(-)(aq))_før = n(HPO4^(2-)(aq))_før = 0,1 mmol/mL
ved tilsætning af
1 mL 1,0 M HCl forskydes ligevægten mod venstre
1 mol H^(+)(aq) ækvivaler 1 mol HPO4^(2-)(aq) - dvs. i mængdeforholdet 1:1
n(HCl)_formel = n(H^(+)(aq))_tilsat = 1*mL*1,0*mmol/mL = 1 mmol
ligevægten
H3PO4(aq) <--> H2PO4^(-)(aq) <--> HPO4^(2-)(aq) + H^(+)(aq) drives nu helt mod venstre, da der er overskud af H^(+)(aq)
0,1 mmol/mL H^(+)(aq) forbruges under dannelse af 0,1 mmol/mL H2PO4^(-)(aq), hvis koncentration nu er 0,2 mmol/mL
dernæst
forbruges 0,2 mmol/mL H^(+)(aq) til dannelse af 0,2 mmol/mL H3PO4(aq)
samlet forbrug af H^(+)(aq) er derfor 0,1 + 0,2 mmol/mL = 0,3 mmol/mL
H^(+)(aq)_rest er således 1 mmol/mL-0,3 mmol/mL = 0,7 mmol/mL = 0,7 mol/L
da HCl er en stærk syre beregnes
pH = -log(c(H^(+)(aq))) = -log(0,7) = 0,154902 = ca. 0,2
Skriv et svar til: pH beregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
