Matematik

gør rede for at punkterne ligger i sammen plan.

18. oktober 2007 af Simoneemilie (Slettet)
Jeg har en opgave der hedder: Gør rede for at punkterne A,B.C,D ligger i sammen plan.

Koordinaterne er A(-1,-6,-1) B(1,2,1) C(-2,-4,4) D(0,0,2)

jeg er rimelig lost. Jeg tænker lidt på om jeg skal udregne planens ligning a(x-x0)+b(y-y0)+c(z-z0)+d=0. men i så fald står jeg lidt i stampe når vi kommer til d.

Hvis der er nogen der kan finde ud af det håber jeg at i vil hjælpe mig :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2007 af peter lind

Find vektorerne AB, BC, CD. Hvis punkterne ligger i samme plan må disse vektorer være lineært afhængig. Det vil sige at du kan skrive en af dem som en linearkombination af de 2 andre.

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2007 af Esbenps

#1
Ja, det er korrekt, men på gymnasieniveau er det ikke pensum.

#0
Bestem fx vektorerne AB og AC og tag krydsproduktet af dem. Det giver dig en normalvektor, som vi kalder for n = (a,b,c). Kalder vi punktet A's koordinater for x1,y1,z1, så bliver planens ligning:

a(x-x1) + b(y-y1) + c(z-z1) = 0

Du brugte vektorerne AB og AC, så punkterne A, B og C ligger i hvert fald i samme plan. Prøv nu at indsætte koordinaterne til D i planens ligning og se, at det passer...

Svar #3
19. oktober 2007 af Simoneemilie (Slettet)

Esbenps.. Nu har jeg taget krydsproduktet mellem AB og AC og det giver mig resultatet (12,-4,4)også står jeg lidt i stampe nu. hvordan skal jeg sætte det ind i planens ligning? Er det sådan her -1*(-6-(-1))+1*(2-1)+-2(-4-4)?

jeg er lidt fortabt.

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. oktober 2007 af Esbenps

Du skal ikke sætte noget ind i planens ligning endnu. Først skal du bestemme ligningen for planen. Gør som jeg skrev i #2:

"...en normalvektor, som vi kalder for n = (a,b,c). Kalder vi punktet A's koordinater for x1,y1,z1, så bliver planens ligning:

a(x-x1) + b(y-y1) + c(z-z1) = 0"

Svar #5
19. oktober 2007 af Simoneemilie (Slettet)

Jamen det forstår jeg slet ikke :S Hvordan bestemmer jeg planens ligning?

Brugbart svar (1)

Svar #6
20. oktober 2007 af Esbenps

Jamen, du bestemmer planens ligning, som jeg har skrevet to gange nu:

"...en normalvektor, som vi kalder for n = (a,b,c). Kalder vi punktet A's koordinater for x1,y1,z1, så bliver planens ligning:

a(x-x1) + b(y-y1) + c(z-z1) = 0"

EKSEMPEL:

En normalvektor til en plan er givet ved n = (1,2,3) og et punkt på planen er A = (4,5,6).
Ovenfor står der, at planens ligning er givet sådan her:

a(x-x1) + b(y-y1) + c(z-z1) = 0,

hvor a, b og c er koordinaterne til normalvektoren og x1, y1 og z1 er koordinaterne til et punkt i planen.

a, b og c er koordinaterne til normalvektoren, som jo er n = (1,2,3), så vi har altså, at a = 1, b = 2, c = 3.

x1, y1 og z1 er koordinaterne til et punkt i planen, som jo er A = (4,5,6), så vi har altså, at x1 = 4, y1 = 5, z1 = 6.

Vi får nu:

a(x-x1) + b(y-y1) + c(z-z1) = 0, hvilket giver:

1(x-4) + 2(y-5) + 3(z-6) = 0

Længere er det ikke...

Skriv et svar til: gør rede for at punkterne ligger i sammen plan.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.