Fysik

Mekanisk energi

23. oktober 2007 af Kristian22 (Slettet)
I forbindelse til en række opgaver under emnet mekanisk energi søger jeg hjælp til følgende tre opgaver:

1. En lossekran taber en kasse fra 5,5 meters højde. Med hvor stor hastighed vil kassen ramme jorden?

2. En bold kastes lodret op med en begyndelseshastighed på 14 m/s. Hvor højt kommer bolden op?

3. En bold med massen 100 g tabes fra Rundetårn 35,0 m over jorden. Vi regner med, at bolden udfører et frit fald med begyndelseshastigheden nul.
Vælg et passende nulpunkt for den potentielle energi. Angiv både den kinetiske energi og den potentielle energi ved bevægelsens start.
Beregn boldens fart, v, efter et frit fald på 12,0 m. Beregn Ekin og Epot efter de 72,0 meters fald. Beregn boldens fart, v, lige for den rammer jorden.

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2007 af mathon

E_mek = E_kin + E_pot

E_mek = m*g*(H-h) + m*g*h, hvor H>h
og
m*g*(H-h)=0,5*m*v^2 og dermed

g*(H-h)=0,5*v^2, hvoraf

v = sqr(2*g*(H-h))

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. oktober 2007 af mathon

1.
v = sqr(2*g*(H-h))=v = sqr(2*g*(5,5*m-0))

v = sqr(2*9,82*m/s^2*5,5*m) = sqr(2*9,82*5,5*(m/s)^2) = sqr(2*9,82*5,5)*sqr((m/s)^2) = 10,3933 m/s

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2007 af mathon

2.
2*(-g)*h = v^2-vo^2

h = (v^2-vo^2)/(-2g)

h = (0^2-(14*m/s)^2)/(-2*9,82*m/s^2)

h = -196*m^2/s^2/(-19,64*m/s^2)

h = (196/19,64)*m = 9,97963 m = ca. 10 m



Brugbart svar (0)

Svar #4
23. oktober 2007 af mathon

3.
nulpunkt for den potentielle energi sættes ved jordoverfladen.

E_pot = m*g*H = 0,1*kg*9,82*35*m = 0,1*9,82*35*kg*m/s^2*m = 34,37*kg*m^2/s^2 = 34,37 J

E_kin = m*g*(H-H) = 0 J

v = sqr(2*g*(35*m-(35*m-12*m))

v = sqr(2*9,82*m/s^2*(12*m)) = sqr((2*9,82*12)*(m/s)^2) = sqr(2*9,82*12)*sqr((m/s)^2) = 15,3519 m/s

E_pot = m*g*h = 0,1*kg*9,82*m/s^2*(35-12)*m = (0,1*9,82*23)(kg*m^2/s^2) =
22,586 J

E_kin = (34,37-22,586) J = 11,784 J

v(efter 12 m) = sqr(2*9,82*m/s^2*12*m) = sqr(2*9,82*12)(sqr(m/s)^2) = 15,3519 m/s

ved jordoverfladen:
v = sqr(2*g*(35*m-0*m)) = sqr(2*9,82*m/s^2*35*m) = sqr(2*9,82*35)*sqr((m/s)^2) = 26,2183 m/s

Skriv et svar til: Mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.