Kemi
har hurtig brug for hjælp
28. oktober 2007 af
Aichen (Slettet)
Jeg har lige fået kemi og fater ikke særlig meget, er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opg så jeg kan få en bedre forståelse
husholdningseddike er en vandig opløsning af eddikesyre med en formel på 0.80 Molær. eddikesyre er en svag syre, så derfor er det kun en del ad eddikesyremolekylerne i opløsningen der har afgivet hydroner til vandmolekylerne.
1) man skal opskrive en rekationskema for reaktionen mellem eddikesyrer og vand. ''hvordan skal man helt præcis gøre det''.
og andel af opg står der:
ced måling på husholdningseddike med c(stofmængdekoncentration)=0.80 Molær fandt man følgende aktuelle koncentrationer.
(H3O+), der er kantet parentes=0.00373 Molær
og (CH3COO-) kantet parantes=0.00373 Molær
b) her skal man forklare hvorfor de to koncentration er lige store
c) her skal man beregne den aktuelle koncentration af eddikesyre (CH3COOH) i husholdningseddiken.
d) her skal man bergne hvor mange procent af eddikesyremolekylerne i husholdningsedikke der har afgivet hydroner.
husholdningseddike er en vandig opløsning af eddikesyre med en formel på 0.80 Molær. eddikesyre er en svag syre, så derfor er det kun en del ad eddikesyremolekylerne i opløsningen der har afgivet hydroner til vandmolekylerne.
1) man skal opskrive en rekationskema for reaktionen mellem eddikesyrer og vand. ''hvordan skal man helt præcis gøre det''.
og andel af opg står der:
ced måling på husholdningseddike med c(stofmængdekoncentration)=0.80 Molær fandt man følgende aktuelle koncentrationer.
(H3O+), der er kantet parentes=0.00373 Molær
og (CH3COO-) kantet parantes=0.00373 Molær
b) her skal man forklare hvorfor de to koncentration er lige store
c) her skal man beregne den aktuelle koncentration af eddikesyre (CH3COOH) i husholdningseddiken.
d) her skal man bergne hvor mange procent af eddikesyremolekylerne i husholdningsedikke der har afgivet hydroner.
Svar #1
28. oktober 2007 af apandersen (Slettet)
a) Reaktionen mellem eddikesyre og vand er en syrebasereaktion. Hvis HA er en syre (Hvor H'et er syrebrintet) vil syren reagere med vand efter følgende reaktion.
HA + H20 -> A- + H3O+
Så hvis du nu ved at CH3COOH (Eddikesyre) er syren, kan du opskrive dens syrebasereaktion med vand udfra ovenstående reaktionsskema.
b) Af den reaktion du opskriver vil det fremgå at for hver gang der dannes et H3O+ vil der også dannes et CH3COO-.
c) Udfra H3O+-koncentrationen kan du beregne pH. Du ved at pKs for eddikesyre er 4,76. Og du kender CH3COO- koncentrationen. Brug derfor pufferligningen til at beregne den aktuelle koncentration af eddikesyre.
d) Kig på syregraden - alpha = [H3O+]/c.
Håber det var nok hjælp. Ellers må du jo lige skrive igen.
HA + H20 -> A- + H3O+
Så hvis du nu ved at CH3COOH (Eddikesyre) er syren, kan du opskrive dens syrebasereaktion med vand udfra ovenstående reaktionsskema.
b) Af den reaktion du opskriver vil det fremgå at for hver gang der dannes et H3O+ vil der også dannes et CH3COO-.
c) Udfra H3O+-koncentrationen kan du beregne pH. Du ved at pKs for eddikesyre er 4,76. Og du kender CH3COO- koncentrationen. Brug derfor pufferligningen til at beregne den aktuelle koncentration af eddikesyre.
d) Kig på syregraden - alpha = [H3O+]/c.
Håber det var nok hjælp. Ellers må du jo lige skrive igen.
Svar #4
29. oktober 2007 af apandersen (Slettet)
Ad #2
Så synes jeg du skulle slå op i din kemibog og læse under pufferligningen. Den er meget vigtig at forstå.
Ad #3
Dette er også en meget fundamental ting at forstå. Du skulle meget gerne ud fra den generelle ligning jeg opskrev kunne opskrive eddikesyres reaktion med vand. Jeg vil ikke give dig svaret, da du gerne skulle kunne finde det selv. Men i stedet vil jeg lige komme med et par eksempler på andre syres reaktion med vand:
Saltsyre:
HCl + H20 -> Cl- + H3O+
Bemærk at et H+ på saltsyre overføres til vand hvorefter der er Cl- tilbage og H3O+.
Organiske syrer:
RCOOH + H2O -> RCOO- + H3O+
Prøv nu igen at opskrive ligningen for eddikesyres reaktion med vand.
Så synes jeg du skulle slå op i din kemibog og læse under pufferligningen. Den er meget vigtig at forstå.
Ad #3
Dette er også en meget fundamental ting at forstå. Du skulle meget gerne ud fra den generelle ligning jeg opskrev kunne opskrive eddikesyres reaktion med vand. Jeg vil ikke give dig svaret, da du gerne skulle kunne finde det selv. Men i stedet vil jeg lige komme med et par eksempler på andre syres reaktion med vand:
Saltsyre:
HCl + H20 -> Cl- + H3O+
Bemærk at et H+ på saltsyre overføres til vand hvorefter der er Cl- tilbage og H3O+.
Organiske syrer:
RCOOH + H2O -> RCOO- + H3O+
Prøv nu igen at opskrive ligningen for eddikesyres reaktion med vand.
Skriv et svar til: har hurtig brug for hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
