Kemi
Bestemmelse af stofmængder
31. oktober 2007 af
Klodsinen (Slettet)
Hej, er der nogen der kan give et hint til følgende opgave
Der er tegnet et bjerrumdiagram, der viser pH som funktion af syrebrøken Xs, der er defineret således
Xs=n(S)/n(s)+n(b)
Man skal bestemme stofmængderne for oxalsyre, hvilket man kan aflæse er nul, og så hydrogenoxalationen og oxalation?
Nogen der kan hjælpe med det?
Man kan også se at syrebrøken der svarer til hydrogenoxalationen er 0,16 mens den for oxalationen er 0,84.
HJÆLP!!!!!!!!!!!
Tak
Der er tegnet et bjerrumdiagram, der viser pH som funktion af syrebrøken Xs, der er defineret således
Xs=n(S)/n(s)+n(b)
Man skal bestemme stofmængderne for oxalsyre, hvilket man kan aflæse er nul, og så hydrogenoxalationen og oxalation?
Nogen der kan hjælpe med det?
Man kan også se at syrebrøken der svarer til hydrogenoxalationen er 0,16 mens den for oxalationen er 0,84.
HJÆLP!!!!!!!!!!!
Tak
Svar #1
01. november 2007 af mathon
.........HC2O4^(-) <--> H^(+) + C2O4^(2-)
start: ....c..............0.......0
ligevægt: c(1-alfa).....c*alfa...c*alfa
hvor alfa er ioniseringsgraden
pKs(HC2O4^(-)) = 4,19
1.1: pH = pKs + log([C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)])
pH = 4,19 + log(c*alfa/c(1-alfa))
pH = 4,19 + log(0,84/(1-0,84))
pH = 4,19 + log(0,84/0,16) = 4,91016
af 1.1 fås
pH-pKa = log([C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)])
10^(pH-pKa) = [C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)]
5,25 = [C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)]
[C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)] = 21/4
eller skrevet
n(C2O4^(2-)):n(HC2O4^(-)) som 21:4 (=5,52:1)
start: ....c..............0.......0
ligevægt: c(1-alfa).....c*alfa...c*alfa
hvor alfa er ioniseringsgraden
pKs(HC2O4^(-)) = 4,19
1.1: pH = pKs + log([C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)])
pH = 4,19 + log(c*alfa/c(1-alfa))
pH = 4,19 + log(0,84/(1-0,84))
pH = 4,19 + log(0,84/0,16) = 4,91016
af 1.1 fås
pH-pKa = log([C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)])
10^(pH-pKa) = [C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)]
5,25 = [C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)]
[C2O4^(2-)]/[HC2O4^(-)] = 21/4
eller skrevet
n(C2O4^(2-)):n(HC2O4^(-)) som 21:4 (=5,52:1)
Svar #2
02. november 2007 af mathon
cifferombytning:
n(C2O4^(2-)):n(HC2O4^(-)) som 21:4 (=5,52:1) --> n(C2O4^(2-)):n(HC2O4^(-)) som 21:4 (=5,25:1)
n(C2O4^(2-)):n(HC2O4^(-)) som 21:4 (=5,52:1) --> n(C2O4^(2-)):n(HC2O4^(-)) som 21:4 (=5,25:1)
Svar #3
02. november 2007 af mathon
alternativt:
.........HC2O4^(-) <--> H^(+) + C2O4^(2-)
start: ....c..............0.......0
ligevægt: c*x..........c*(1-x)...c*(1-x)
hvor x er syrebrøken C_s/(C_s+C_B) = C_s/C
og dermed
pH = 4,19 + log(c*(1-x)/c*x)
pH = 4,19 + log((1-x)/x)
pH = 4,19 + log((1-0,16)/0,16) = 4,19 + log(0,84/0,16) = 4,91016
og resten som ovenfor.....
.........HC2O4^(-) <--> H^(+) + C2O4^(2-)
start: ....c..............0.......0
ligevægt: c*x..........c*(1-x)...c*(1-x)
hvor x er syrebrøken C_s/(C_s+C_B) = C_s/C
og dermed
pH = 4,19 + log(c*(1-x)/c*x)
pH = 4,19 + log((1-x)/x)
pH = 4,19 + log((1-0,16)/0,16) = 4,19 + log(0,84/0,16) = 4,91016
og resten som ovenfor.....
Skriv et svar til: Bestemmelse af stofmængder
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
