Kemi
Polyproter i blanding; pH=? inden fredag
01. november 2007 af
holger (Slettet)
Syrekonstanterne for H3PO4 er
pK1= 1,86 pK2=6,26 pK3=10,79
1) En opløsning med volumet 1,00 L indeholder 0,100 mol KH2PO4 og 0,100 mol K2HPO4. Hvad er pH?
2) Der tilsættes 100,0 mL 1,00 M HCl til opløsningen i 1). Hvad bliver pH nu?
Jeg græder seriøst af glæde, hvis der er en der giver mig udregningerne til denne her. Jeg skal til eksamen i overmorgen(fredag) så er desperat!!
Syrekonstanterne for H3PO4 er
pK1= 1,86 pK2=6,26 pK3=10,79
1) En opløsning med volumet 1,00 L indeholder 0,100 mol KH2PO4 og 0,100 mol K2HPO4. Hvad er pH?
2) Der tilsættes 100,0 mL 1,00 M HCl til opløsningen i 1). Hvad bliver pH nu?
Jeg græder seriøst af glæde, hvis der er en der giver mig udregningerne til denne her. Jeg skal til eksamen i overmorgen(fredag) så er desperat!!
Svar #2
01. november 2007 af mathon
pKs(H2PO4^(-)) = 7,21, hvilket indikerer svag syre, hvorfor der foreligger ligevægten
H2PO4^(-) <--> H^(+) + HPO4^(2-)
pH = pKs + log([HPO4^(2-)]_formel/[H2PO4^(-)]_formel) =
pKs + log((n(HPO4^(2-))/V) / (n(H2PO4^(-)/V), da rumfanget, V, er fælles, hvoraf
pH = pKs + log(n(HPO4^(2-))/n(H2PO4^(-)))
pH = 7,21 + log(0,100 mol/0,100 mol) = 7,21 + log(1) = 7,21 + 0 = 7,21
100,0 mL 1,00 M HCl:
n=V*c = 100*mL*1,00*mmol/mL = 100 mmol = 0,1 mol
i følge Le Chateliers Princip tvinges ligevægten
H2PO4^(-) <--> H^(+) + HPO4^(2-)
nu mod venstre under forbrug af 0,1 mol H^(+) og 0,1 mol HPO4^(2-) og under nydannelse af ekstra 0,1 mol H2PO4^(-),
således,
at
[HPO4^(2-)]_efter = [HPO4^(2-)]_før - 0,100 mol = 1 mol - 0,1 mol =
0,9 mol
og
[H2PO4^(-)]_efter = [H2PO4^(-)]_før + 0,100 mol = 1 mol + 0,1 mol =
1,1 mol
hvorfor
pH_efter = 7,21 + log((0,9 mol)/(1,1 mol)) = 7,12285 = ca. 7,12
et smukt eksempel på, at pH for en pufferopløsning med rimelig pufferkapacitet ikke ændres NÆVNEVÆRDIGT selv ved tilsætning af et mindre volumen STÆRK syre
H2PO4^(-) <--> H^(+) + HPO4^(2-)
pH = pKs + log([HPO4^(2-)]_formel/[H2PO4^(-)]_formel) =
pKs + log((n(HPO4^(2-))/V) / (n(H2PO4^(-)/V), da rumfanget, V, er fælles, hvoraf
pH = pKs + log(n(HPO4^(2-))/n(H2PO4^(-)))
pH = 7,21 + log(0,100 mol/0,100 mol) = 7,21 + log(1) = 7,21 + 0 = 7,21
100,0 mL 1,00 M HCl:
n=V*c = 100*mL*1,00*mmol/mL = 100 mmol = 0,1 mol
i følge Le Chateliers Princip tvinges ligevægten
H2PO4^(-) <--> H^(+) + HPO4^(2-)
nu mod venstre under forbrug af 0,1 mol H^(+) og 0,1 mol HPO4^(2-) og under nydannelse af ekstra 0,1 mol H2PO4^(-),
således,
at
[HPO4^(2-)]_efter = [HPO4^(2-)]_før - 0,100 mol = 1 mol - 0,1 mol =
0,9 mol
og
[H2PO4^(-)]_efter = [H2PO4^(-)]_før + 0,100 mol = 1 mol + 0,1 mol =
1,1 mol
hvorfor
pH_efter = 7,21 + log((0,9 mol)/(1,1 mol)) = 7,12285 = ca. 7,12
et smukt eksempel på, at pH for en pufferopløsning med rimelig pufferkapacitet ikke ændres NÆVNEVÆRDIGT selv ved tilsætning af et mindre volumen STÆRK syre
Skriv et svar til: Polyproter i blanding; pH=? inden fredag
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
