Kemi

Hvordan beregner man forsæbningstal for et fedtstof????

27. maj 2004 af *A* (Slettet)
Hej.
Skal til eksamen i kemi B-niveau

Mit problem er at jeg lavede en rapport om forsæbnigstal hvor jeg ganske vist udregnede forsæbningstallet rigtigt (med stor hjælp fra studi.dk og google) men jeg forstår stadig ikke rigtigt fremgangsmåden i udregningen. Er der nogen der vil være venlig at foreklare mig hvordan man gør det, på en lidt pædagoisk måde for forsæbingstal er vist ikke lige min stærke side.


Svar #1
28. maj 2004 af *A* (Slettet)

Nogen frivillige????

Svar #2
30. maj 2004 af *A* (Slettet)

Ville lige bringe denne her op på listen igen for har rimelig svært ved det. Og jeg HAR altså søgt på google osv men kan stadig ikke forstå det ordentligt!

Svar #3
04. juni 2004 af *A* (Slettet)

altså slet ikke nogen der har en rapport e.l. der forklarer det?

Svar #4
06. juni 2004 af *A* (Slettet)

Prøver så igen

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2004 af sofi11231 (Slettet)

hej *A*. Jeg håber ikke det er for sent. Jeg går ud fra, at du har formål, teori, forsøgsopstilling og fremgangsmåde, så det eneste du har brug for er beregningerne. De ser sådan ud:

Resultatbehandling:
Beregne den mængde NaOH som blev forbrugt i forsæbningen:
Da koncentrationen af NaOH og HCl er ens (0,50 mL) og da reaktionsforholdet mellem H+ og OH- er 1:1,
OH- + H+ → H2O
bliver den m(NaOH, overskydende) = m(HCl). På den måde kan mængden af NaOH som blev forbrugt i forsæbningen beregnes:


V(NaOH, forbrugt ved forsæbning) = 30 mL – 16,7 mL = 13,3 mL
n(NaOH, forbrugt ved forsæbning) = V * c = 0,133 L * 0,5 M = 0,0665 mol

Du beregner nu din masse og stofmængde (m og n)


Da forsæbningstallet er defineret som mg KOH der neutralisere alle fedtsyre i 1 g fedtstof er vi nød til at omregne vores stofmængde af hydroxid om til stofmængden af Kaliumhydroxid.
Da reaktionsforholdet mellem kalium og hydroxid er 1:1, bliver stofmængderne ens.
K+ + OH- → KOH
n(OH-) = n(KOH)

m(KOH) = n*M = 0,0665*56,11 = 3,73g = 373 mg

Konklusion:
Forsæbningstallet:
Da vores tal ligger rimelig højt, kan vi konkludere, at vores fedtstof består af lange carbonkæder. Lange fedtsyremolekyler tilhører gruppen af usunde fedtstoffer, som findes i margarine og bagemargarine (hærdet).
Vi fik et forventet resultat, da det brugte fedtstof størknede ved stuetemperatur og dermed har et højt smeltepunkt (sammenlignet med andre fedtstoffer som f.eks. olie).

Jeg har bare taget og kopieret det ud fra min egen rapport, hvis det er for rodet så skriv til min mail, og jeg kan vdhæfte hele forsæbningsrapporten.

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. juni 2004 af KemiKasper (Slettet)

klassisk angiver man det som mg KOH pr. g fedtstof.

Selve reaktionen er en basisk hydrolyse hvor der så dannes propantriol (glycerol) og op til 3 carboxylat-ioner (R-C(=O)O-).

EKSEMPEL:
Antag at 2,5 g fedtstof reagerer med 6 mmol KOH. Massen af denne mængde kaliumhydroxid er m = 6 mmol*M(KOH). Da det var masse af KOH forbrugt af 2,5g fedt må forsæbningstallet være: m/2,5

Skriv et svar til: Hvordan beregner man forsæbningstal for et fedtstof????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.