Fysik
Arbejde og energi Opgaver???
06. november 2007 af
Olehansen12 (Slettet)
Heej håber i kan hjælpe med med et par opgaver,.:jeg har fået nogle resultater med de to opgaver men ved ikke om de er rigtig, derfor vil jeg godt se hvorn i regner dem
Opg. 1
En kran skal løfte en container med konstant fart 15 meter i lodret retning. Containeren har massen 7,5 ton.
Med hvilken kraft skal kranen løfte containeren?
Hvilket arbejde udfører løftekraften?
Hvilket arbejde udfører tyngdekraften, når kranen løfter containeren de 15 meter.
Opg. 2
En lastbil med massen 12,5 ton kører bjergkørsel.
På en 5,0 km lang strækning kører bilen opad med en konstant stigning på 8 procent, hvilket svarer til, at vejen danner en vinkel på 4,6 grader med vandret.
Beregn det arbejde, tyngdekraften har udført på bilen efter de 5,0 km kørsel.
På hjemturen, hvor lastbilen kun vejer 8,5 ton, da lasten er tømt, kører den ned ad den samme strækning. På vejen ned bremser bilen med en konstant bremsekraft på 6,46 kn rettet modsat bevægelsesretningen.
Beregn både det arbejde, tyngdekraften har udført, og det arbejde, bremsekraften har udført på de 5 km.
GOD FORNØJELSE
Opg. 1
En kran skal løfte en container med konstant fart 15 meter i lodret retning. Containeren har massen 7,5 ton.
Med hvilken kraft skal kranen løfte containeren?
Hvilket arbejde udfører løftekraften?
Hvilket arbejde udfører tyngdekraften, når kranen løfter containeren de 15 meter.
Opg. 2
En lastbil med massen 12,5 ton kører bjergkørsel.
På en 5,0 km lang strækning kører bilen opad med en konstant stigning på 8 procent, hvilket svarer til, at vejen danner en vinkel på 4,6 grader med vandret.
Beregn det arbejde, tyngdekraften har udført på bilen efter de 5,0 km kørsel.
På hjemturen, hvor lastbilen kun vejer 8,5 ton, da lasten er tømt, kører den ned ad den samme strækning. På vejen ned bremser bilen med en konstant bremsekraft på 6,46 kn rettet modsat bevægelsesretningen.
Beregn både det arbejde, tyngdekraften har udført, og det arbejde, bremsekraften har udført på de 5 km.
GOD FORNØJELSE
Svar #1
06. november 2007 af mathon
Opg. 1
tyngden af 7,5 ton: m*g = (7500 kg)*(9,82 m/s^2) = 73650 kg*m/s^2 = 73650 N
da løftet er uaccelereret, skal der ikke bruges "ekstra" kraft.
Arbejde = F*h, når kraft og vej peger i samme retning:
A = (73650 N)*(15 m) = 1,10475*10^6 Nm = 1,10475 MJ
Opg. 2
tyngdekraftens opadgående arbejde: m*g*sin(v)*s =
(12500 kg)*(9,82*sin(4,6°) m/s^2)*(5000 m) = 4,92221*10^7 kg*m^2/s^2 =
4,92221*10^7 J = 49,2221 MJ
tyngdekraftens nedadgående arbejde: m*g*sin(v)*s =
(8500 kg)*(9,82*sin(4,6°) m/s^2)*(5000 m) = 3,3471*10^7 kg*m^2/s^2 =
3,3471*10^7 J = 33,471 MJ
bremsekraftens arbejde: (6,46*10^3 N)*(5000 m ) = 3,23*10^7 Nm = 32,3 MJ
tyngden af 7,5 ton: m*g = (7500 kg)*(9,82 m/s^2) = 73650 kg*m/s^2 = 73650 N
da løftet er uaccelereret, skal der ikke bruges "ekstra" kraft.
Arbejde = F*h, når kraft og vej peger i samme retning:
A = (73650 N)*(15 m) = 1,10475*10^6 Nm = 1,10475 MJ
Opg. 2
tyngdekraftens opadgående arbejde: m*g*sin(v)*s =
(12500 kg)*(9,82*sin(4,6°) m/s^2)*(5000 m) = 4,92221*10^7 kg*m^2/s^2 =
4,92221*10^7 J = 49,2221 MJ
tyngdekraftens nedadgående arbejde: m*g*sin(v)*s =
(8500 kg)*(9,82*sin(4,6°) m/s^2)*(5000 m) = 3,3471*10^7 kg*m^2/s^2 =
3,3471*10^7 J = 33,471 MJ
bremsekraftens arbejde: (6,46*10^3 N)*(5000 m ) = 3,23*10^7 Nm = 32,3 MJ
Svar #2
06. november 2007 af kaspx (Slettet)
Vær opmærksom på bevægelsesretningen. Der er tale om negativt arbejde, hvis en kraft virker modsat bevægelsesretningen.
Skriv et svar til: Arbejde og energi Opgaver???
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
