Kemi
pH-udregning for to baser
20. november 2007 af
Marie+Louise (Slettet)
Hvordan udregner jeg pH for en opløsning med 10 mL 0,5 M OH- og 20 mL 0,3 M NH3?
Jeg bliver vel nødt til at tage højde for, at NH3 reagerer med H2O, så jeg skal udregne n(OH-) for dem begge. For OH- er det ligetil, er lidt mere i tvivl med NH3.
Jeg udregner pOH = ½(pKb - log c), og ud fra det kan jeg beregne [OH-] = 10^(-pOH), eller hvad?
Derfra kan jeg udregne stofmængder og dele med den samlede volumen, så har jeg den samlede mængde af [OH-]...
Men vil ligevægten mellem NH3 og H2O være forskudt, når der også er OH- i vandet?
Egentlig er det jo
NH3 + OH- + H2O <--> 2 OH- + NH4+
Jeg bliver vel nødt til at tage højde for, at NH3 reagerer med H2O, så jeg skal udregne n(OH-) for dem begge. For OH- er det ligetil, er lidt mere i tvivl med NH3.
Jeg udregner pOH = ½(pKb - log c), og ud fra det kan jeg beregne [OH-] = 10^(-pOH), eller hvad?
Derfra kan jeg udregne stofmængder og dele med den samlede volumen, så har jeg den samlede mængde af [OH-]...
Men vil ligevægten mellem NH3 og H2O være forskudt, når der også er OH- i vandet?
Egentlig er det jo
NH3 + OH- + H2O <--> 2 OH- + NH4+
Svar #1
21. november 2007 af alexey (Slettet)
Tænk på det som en titrering af NH4+ med NaOH. Når der er både NH4+ og NH3 i opløsning har du en puffersystem og ligevægten
NH4+ + OH- <==> NH3 + H2O gælder.
Når der er OH- i overskud, SOM DU HAR, så gælder ligevægten ikke, fordi al NH4+ er opbrugt. Beregn den aktuelle koncentration af OH- udfra det OH- du har til overskud, og selvfølgelig, totalvoluminet.
...det lyder som trickspørgsmål
NH4+ + OH- <==> NH3 + H2O gælder.
Når der er OH- i overskud, SOM DU HAR, så gælder ligevægten ikke, fordi al NH4+ er opbrugt. Beregn den aktuelle koncentration af OH- udfra det OH- du har til overskud, og selvfølgelig, totalvoluminet.
...det lyder som trickspørgsmål
Skriv et svar til: pH-udregning for to baser
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
