Kemi
pH beregning??
21. november 2007 af
dandan (Slettet)
Hej... nogen søde som kunne hjælpe, d haster:(
jeg har en opgave som jeg er en smule i tvivl om a-delen og er helt i stå i b- delen:s
10 ml 1 M HCl blandes med 20 ml 0,5 M HNO3
a) beregn pH for blandingen?
fik svaret til 0,176091
b) denne blaning tilsættes 20 ml 0,250 M CH3COONa ---- Beregn pH for den dannede blanding?
På forhånd tusin Tak!
jeg har en opgave som jeg er en smule i tvivl om a-delen og er helt i stå i b- delen:s
10 ml 1 M HCl blandes med 20 ml 0,5 M HNO3
a) beregn pH for blandingen?
fik svaret til 0,176091
b) denne blaning tilsættes 20 ml 0,250 M CH3COONa ---- Beregn pH for den dannede blanding?
På forhånd tusin Tak!
Svar #1
21. november 2007 af mathon
HCl og HNO3 er STÆRKE - dvs. 100% ioniserede hvorfor
det for syrerne hver især
gælder:
n(H3O^(+)) = n(syre)
HCl:
n1(H3O^(+)) = (10 mL)*(1 mmol/mL) = 10 mmol
HNO3:
n2(H3O^(+)) = (20 mL)*(0,5 mmol/mL) = 10 mmol
n(H3O^(+)) = 2*10 mmol = 20 mmol, som befinder sig i et opløsningsvolumen på (10+20)mL = 30 mL
[H3O^(+)] = (20 mmol)/(30 mL) = 0,66667 mmol/mL = 0,66667 mol/L =
0,66667 M
pH = -log([H3O^(+)]) = -log(0,66667) = 0,176091
CH3COO^(-) + H^(+) --> CH3COOH (en stærkere syre uddriver en svagere syre af dens salt)
20 ml 0,250 M CH3COO^(-) indeholder
n = (20 ml)*(0,250 mmol/mL) = 5 mmol, som ækvivalerer 5 mmol H3O^(+)
n_rest(H3O^(+)) = (20-5)mmol = 15 mmol, som befinder sig i et opløsningsvolumen på (30+20)mL = 50 mL
[H3O^(+)]_efter = (15 mmol)/(50 mL) = 0,3 mmol/mL = 0,3 mol/L = 0,3 M
pH_efter = -log([H3O^(+)]_efter) = -log(0,3) = 0,522879
pH_efter = ca. 0,5
det for syrerne hver især
gælder:
n(H3O^(+)) = n(syre)
HCl:
n1(H3O^(+)) = (10 mL)*(1 mmol/mL) = 10 mmol
HNO3:
n2(H3O^(+)) = (20 mL)*(0,5 mmol/mL) = 10 mmol
n(H3O^(+)) = 2*10 mmol = 20 mmol, som befinder sig i et opløsningsvolumen på (10+20)mL = 30 mL
[H3O^(+)] = (20 mmol)/(30 mL) = 0,66667 mmol/mL = 0,66667 mol/L =
0,66667 M
pH = -log([H3O^(+)]) = -log(0,66667) = 0,176091
CH3COO^(-) + H^(+) --> CH3COOH (en stærkere syre uddriver en svagere syre af dens salt)
20 ml 0,250 M CH3COO^(-) indeholder
n = (20 ml)*(0,250 mmol/mL) = 5 mmol, som ækvivalerer 5 mmol H3O^(+)
n_rest(H3O^(+)) = (20-5)mmol = 15 mmol, som befinder sig i et opløsningsvolumen på (30+20)mL = 50 mL
[H3O^(+)]_efter = (15 mmol)/(50 mL) = 0,3 mmol/mL = 0,3 mol/L = 0,3 M
pH_efter = -log([H3O^(+)]_efter) = -log(0,3) = 0,522879
pH_efter = ca. 0,5
Svar #2
21. november 2007 af dandan (Slettet)
Tusind tak, men hvordan kan du vide at stofmængden for H3O og syren er ens?? det er det jeg ik helt forstår?
Skriv et svar til: pH beregning??
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
