Fysik
Hjælp til CD forsøg...
27. november 2007 af
ninjasani (Slettet)
Fremgangsmåden var således:
Vi lavede forsøget på klassen. Vi fastspændte cd’en i et stativ og opstillede laserstrålen således at lyset ramte vinkelret på cd’ens overflade. Vi lod lyset ramme nær kanten af cd’en da krumninen af rillerne er mindst her. Desuden skulle lyset ramme cd’en i samme højde som dens centrum. Opstillingen var korrekt når lyset der spejles direkte tilbage (0.orden) reflekteres ind i laseren.
Der kunne nu ses andre prikker (ordner) på linealen.
Vi målte afstanden mellem 1. ordens prikker (x1)
Så målte vi afstanden mellem 2. ordens prikker (x2)
Det var dog ikke muligt at måle afstanden mellem 3. ordens prikker.
Så målte vi afstanden fra CD til linealen og kaldte denne l.
Det jeg gerne vil have hjælp til er så:
hvordan sin(Øn) kan bestemmes?
Alt hjælp er velkommen!
Fremgangsmåden var således:
Vi lavede forsøget på klassen. Vi fastspændte cd’en i et stativ og opstillede laserstrålen således at lyset ramte vinkelret på cd’ens overflade. Vi lod lyset ramme nær kanten af cd’en da krumninen af rillerne er mindst her. Desuden skulle lyset ramme cd’en i samme højde som dens centrum. Opstillingen var korrekt når lyset der spejles direkte tilbage (0.orden) reflekteres ind i laseren.
Der kunne nu ses andre prikker (ordner) på linealen.
Vi målte afstanden mellem 1. ordens prikker (x1)
Så målte vi afstanden mellem 2. ordens prikker (x2)
Det var dog ikke muligt at måle afstanden mellem 3. ordens prikker.
Så målte vi afstanden fra CD til linealen og kaldte denne l.
Det jeg gerne vil have hjælp til er så:
hvordan sin(Øn) kan bestemmes?
Alt hjælp er velkommen!
Svar #1
27. november 2007 af alexey (Slettet)
tegn det hele på papiret (jeg ville gerne gøre det for dig, men det er for svært at gøre her)
fordi 0.ordens prikken er i midten, er dens afstand til 1.ordensprikken det halve af afstanden mellem de to 1.ordensprikker. så tag afstanden mellem 1.ordensprikkerne og divider det med 2, og kald længden for x1.
gør tilsvarende med 2.ordensprikkerne: divider afstand mellem dem med to og kald resultatet for x2.
for 1.orden har du et trekant, hvor l og x1 står vinkelret på hinanden. hypotenusen strækker sig mellem det punkt, hvor laseren rammer cd'en og det punkt, hvor 1.ordens punktet er på linealen.
vinklen mellem l og hypotenusen er Ø1, og for den gælder
tanØ1 = x1/l.
ved at tage tan^-1(x1/l) får du Ø1.
fordi cd'en er en diffraktionsgitter, så gælder for sådan en
sinØn = n*lambda/d,
eller konkret for 1.orden
sinØ1 = lambda/d,
hvor d er afstanden mellem linierne på cd'en og lambda laserens bølgelængde.
fordi du nu kender Ø1, kan du bestemme lambda hvis du kender d, eller d hvis du allerede kender lambda.
samme nummer for Ø2, som skal give samme svar, eller noget der er meget tæt på.
fordi 0.ordens prikken er i midten, er dens afstand til 1.ordensprikken det halve af afstanden mellem de to 1.ordensprikker. så tag afstanden mellem 1.ordensprikkerne og divider det med 2, og kald længden for x1.
gør tilsvarende med 2.ordensprikkerne: divider afstand mellem dem med to og kald resultatet for x2.
for 1.orden har du et trekant, hvor l og x1 står vinkelret på hinanden. hypotenusen strækker sig mellem det punkt, hvor laseren rammer cd'en og det punkt, hvor 1.ordens punktet er på linealen.
vinklen mellem l og hypotenusen er Ø1, og for den gælder
tanØ1 = x1/l.
ved at tage tan^-1(x1/l) får du Ø1.
fordi cd'en er en diffraktionsgitter, så gælder for sådan en
sinØn = n*lambda/d,
eller konkret for 1.orden
sinØ1 = lambda/d,
hvor d er afstanden mellem linierne på cd'en og lambda laserens bølgelængde.
fordi du nu kender Ø1, kan du bestemme lambda hvis du kender d, eller d hvis du allerede kender lambda.
samme nummer for Ø2, som skal give samme svar, eller noget der er meget tæt på.
Skriv et svar til: Hjælp til CD forsøg...
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
