Kemi

Kemi C. Navngiv 2 kemiske forbindelse.

11. december 2007 af Simoneemilie (Slettet)
Hej
Jeg er igang med at lave en kemi aflevering og har navngivewt en masse kemiske forbindelse men de 2 sidste kan jeg ikke finde ud af. Håber at en vil hjælpe mig, så vil jeg blive glad.

A) Fe2(SO4)3
b) Mg(HCO3)2

ALLE tallende skal forstille at været sænket!

Hvordan navngiver jeg disse 2?

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2007 af apandersen (Slettet)

a) Jern(III)sulfat
b) Magnesiumhydrogencarbonat

Svar #2
11. december 2007 af Simoneemilie (Slettet)

Ej tak, men hvordan kan du lige se at de kommer til at hedde det?
kan du forklare det?

Brugbart svar (1)

Svar #3
11. december 2007 af mathon

3 SO4^(2-) giver en ladning på 6- hvorfor 2 Fe skal optræde med 6+, hvorfor Fe må optræde med IT = 3 = III,
altså

jern(III)sulfat


CO3^(2-) hedder carbonat-ion

HCO3^(-) hedder hydrogencarbonat-ion

Mg(HCO3)2 = magniumhydrogencarbonat

Brugbart svar (1)

Svar #4
11. december 2007 af mathon

evt. magnium-di-hydrogencarbonat = magniumdihydrogencarbonat

Brugbart svar (1)

Svar #5
11. december 2007 af apandersen (Slettet)

#4: Jeg mener faktisk ikke at magnesiumdihydrogencarbonat er et korrekt navn. For Mg kan kun eksisterer i oxidationstal +2, og derfor kan man regne ud at der er to af anionerne. Jeg mener at UIPAC ikke accepterer at man skriver i navnet hvor mange af anionerne der er. Man skal derimod gøre det klart hvilket oxidationstal kationen har, hvis der er flere muligheder og det er det vi gør ved at skrive (III) i jernsaltets navn.

#2: Måden man navngiver salte er ved først at identificere hvad der er kation og hvad der er anion. Derefter navngiver man dem bare efter hinanden og skriver evt. hvilket oxidationstal kationen har.
Hvorfor de enkelte ioner hedder det de gør, er der sjældent nogen god, klar forklaring på. Der må du bare lære navnene.

Brugbart svar (1)

Svar #6
12. december 2007 af mathon

#5

Synes du VIRKELIG, at #0's spørgetekst på NOGEN måde indikerer et udbredt, dybt rutineret og uomtvisteligt kendskab til "For Mg kan kun eksistere i oxidationstrinnet +2, og derfor kan MAN regne ud, at der er to af anionerne."?

Hvis "MAN - spørgeren - kan regne DET ud", stiller spørgeren ikke et sådant spørgsmål.

hvis du bemærker mit svar:
evt. magnium-di-hydrogencarbonat = magniumdihydrogencarbonat

vel vidende, at det korrekte var det første, men imødekommende spørgeren, som må formodes først at være på vej til at lære sig din rutinerede og solidt funderede faglighed, som ingen vil beklikke.;-)

Brugbart svar (1)

Svar #7
12. december 2007 af apandersen (Slettet)

#6 Nej, jeg mener bestemt ikke at man som fuldstændig urutineret kan alle de her navngivningsregler udenad. Men sådan er det desværre i kemisk navngivning. Der er så mange regler og undtagelser og den eneste måde at lære dem på er at tage dem en af gangen og lære dem udenad.

Nu er jeg ikke helt sikker på hvad du mener med at du skriv det der "di" inde i navnet. Først troede jeg at det bare var en fejl, hvilket var hvorfor jeg rettede den. Men nu lyder det som om du mener det er tilladt at lære studerende logiske, men dog forkerte, navngivningsregler for at komme deres urutine i møde.

Men anyway, summasummarum på min pointe er at man skal lære navnene på kationerne og anionerne udenad. For at se om en kation kan eksistere i flere oxidationstrin, kan man se på et periodisk system hvor det vil fremgå. Og hvis der er flere oxidationstrin skal man derfor huske romertallene som beskriver hvilket oxidationstrin kationen har. Og man skal ikke angive antallet af anioner - allerhøjst kan man komme ude for at man skal angive antallet af kationer.

Brugbart svar (1)

Svar #8
13. december 2007 af mathon

...ingen vil beklikke DIN faglighed.;-)

Skriv et svar til: Kemi C. Navngiv 2 kemiske forbindelse.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.