Kemi

Bestemmelse af REAKTIONSORDNER!

13. december 2007 af Pælle (Slettet)
Jeg har udført et forsøg hvor reaktionsskemaet ser således ud:
5 Br- + BrO3- + 6 H+ --> 3 Br2 + 3H2O
hvor jeg ved hjælp af spektrofotometri har målt på absorbansen og beregnet koncentrationen af Br2.
Nu skal jeg så finde hastighedsudtrykket for denne reaktionn.
Jeg har læst mig til at det er en 4.ordens reaktion, totalt set, men jeg har ingen ide om hvordan jeg skal beregne mig frem til dette, ud fra de resultater jeg har.

Jeg vil sætte meget stor pris på den hjælp der end måtte være - det er mit studieretningsprojet. :(

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Du er nødt til at kende startkoncentrationerne af Br- og BrO3-

HVIS du har blandet stofferne støkiometrisk kan du opstille et udtryk for dannelsen af Br2 som (C er koncentrationen af Br2, B er Br- og BO er BrO3-

dC/dt = k*B^n*BO^m

Da BO=1/5*B (der er 5 gange så meget Br- som BrO3-), kan dette omskrives
til:

dC/dt=k*(5*BO)^n*BO^m

og dannelse af en Br2 kræver en BrO3- har du, at dC/dt=-dBO/dt, hvorved udtrykket omskrives til

-dBO/dt=k*(5*BO)^n*BO^m

Løs integralet for BO

Er du sikker på, at du skal foretage denne beregning?


Svar #2
13. december 2007 af Pælle (Slettet)

Hvis jeg løser integraler for -dBO/dt=k*(5*BO)^n*BO^m, finder jeg så ordnerne??
og hvilke øvre og nedre grænser skal jeg bruge??

Jeg er ikke helt klar over hvilken beregning du mener?
Den du netop lige har foreslået?

Jeg skal finde hastighedsudtrykket for denne reaktion.

Svar #3
13. december 2007 af Pælle (Slettet)

desuden har jeg også læst at hastighedsudtrykket ser således ud:
-d[A]/dt = k * [BO]*[B]*[H+]^2

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2007 af Kemiersjov (Slettet)

#3, hvis du kender udtrykket, er det jo meget lettere.

Hvis pH er konstant, er H+^2 konstant.

Det gælder dog stadig, at du bør/skal starte med støkiometriske mængder af B og BO. Under denne forudsætning er B=5*BO

-dBO/dt = (K*H+^2*5)*(BO)^2

Det er jo noget lettere at løse.

Svar #5
13. december 2007 af Pælle (Slettet)

Jeg har ingen ide om pH er konstant, eftersom jeg blot målte på absorbansen.

Men hvorfor har du sat k inde i parantesen?

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Det med pH må du antage! - hvis ikke bliver beregningerne meget komplicerede.

Alt i parantesen er konstant - derfor. Så er det lettere at løse integralet.

Pas lige på. Det jeg har skrevet i parantesen kan misforstås. Der skal stå: k*5*H+^2

Skriv et svar til: Bestemmelse af REAKTIONSORDNER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.