Kemi

Entalpitilvækst - beregnig

14. december 2007 af sdj (Slettet)
Hej.

Jeg er ved at skrive SRP om kemisk termodynamik. Jeg skal eksperimentelt bestemme entalpitilvækst og molar entalpitilvækst for en kemisk reaktion. Jeg er meget i tvivl om det jeg har lavet er rigtigt. Derfor lægger jeg det ligger herind i håbet om at nogen vil kontrollere det :)




Jeg har kigget på følgende reaktion:

Ca(s) + 2 H2O(l) ? Ca(OH)2(s) + H2(g)



Jeg har følgende tal at regne på:

t(før reaktionen) = 21,6 grader C
t(lige efter) = 29,6 grader C
masse Ca = 0,206



Først beregner jeg enthalpitilvæksten (delta)H:

Q=C * (delta)t = 0,4186 kJ/graf C * (21,6 grad C – 25,9 grad C)
Q= -1,7 kJ

Da Q = (delta)H

(delta)H = -2kJ



Dernæst den molare enthalpitilvækst:

aA+bB ? cC + dD

(delta)H_m = c*H¬_m(C) + d*H¬_M(D) – ( a*H_m(A) + b*H_m(B) )

(delta)H_M = 1 * -986,09 kJ/mol + 1*0 kJ/mol – ( 1*0 jK/mol + 2* -285,83 kJ/mol)

(delta)H_m = 414,43 kJ/mol


Er dette korrekt? Håber nogen kan hjælpe.







Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Jeg har ikke regnet efter, det ser dog ok ud, men du skal også udregne entalpitilvæksten, dvs. delta H standard, pba. din masse af Ca, som jeg antager er din begrænsende reaktant...

Svar #2
14. december 2007 af sdj (Slettet)

#1

Er det ikke det jeg har gjort her?

Først beregner jeg enthalpitilvæksten (delta)H:

Q=C * (delta)t = 0,4186 kJ/graf C * (21,6 grad C – 25,9 grad C)
Q= -1,7 kJ

Da Q = (delta)H

(delta)H = -2kJ

Svar #3
14. december 2007 af sdj (Slettet)

#1

Er det ikke det jeg har gjort her?

Først beregner jeg enthalpitilvæksten (delta)H:

Q=C * (delta)t = 0,4186 kJ/graf C * (21,6 grad C – 25,9 grad C)
Q= -1,7 kJ

Da Q = (delta)H

(delta)H = -2kJ

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Ah, sorry :) Jeg troede, du ville gøre det ud fra den molare entalpivækst. Hvilket du evt. kan gøre for eftertjek. Husk, at du også har et stof på gasform som produkt, det øger jo også entalpien, da H = E + pV. Du tager du højde for E, dvs. varmen i det: E = A + Q, her antaget, at systemet ikke udførte noget arbejde.

Svar #5
14. december 2007 af sdj (Slettet)

#4

"Husk, at du også har et stof på gasform som produkt, det øger jo også entalpien, da H = E + pV."

Jamen har jeg ikke gjort det i og med jeg har brugt en tabelværdi for H2(g) ?

"Du tager du højde for E, dvs. varmen i det: E = A + Q, her antaget, at systemet ikke udførte noget arbejde."

Er ikke sikker på, jeg forstår hvad du mener?

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Jeg taler om værdien for entalpitilvæksten, ikke den molare entalpitilvækst. Anyways - det du har lavet er fint nok, da volumenarbejde sjældent tæller for særlig meget. Min pointe er bare, at du OGSÅ kan udregne entalpitilvæksten ud fra den molare entalpitilvækst.

Svar #7
14. december 2007 af sdj (Slettet)

#6

Okay, så forstår jeg dig.

Men ved ikke hvordan på anden vis skulle beregne entalpitilvæksten? Hvordan kan det ellers gøre?

Og en anden ting jeg ikke forsår: Du skriver at volumenarbejdet ikke tæller særligt meget, så det gør ikke noget at jeg ikke har det med. Men er det ikke det der er hele ideen i at indføre begrebet entalpi, at man ikke regner på volumenarbejdet? Eller er det noget jeg har misforstået?

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Du kender jo m(Ca), så du kan beregne n(Ca).

Derudover ved du, at H_m* (den molare standardentalpi) = H*/n. Isoler H* og sæt dine værdier ind.

Entalpi: Jo, netop. I definitionen for entalpi H = E + pV = A + Q + pV (ved p konstant) tager man netop højde for volumenarbejdet. Det viser sig så, at Q = H for de flest reaktioner, hvor der ikke bliver lavet nyttearbejde. Der er sikkert et gennemregnet eksempel i din bog, hvor de regner hhv. Q og H ud for reaktionen.

Svar #9
14. december 2007 af sdj (Slettet)

# 8

"Du kender jo m(Ca), så du kan beregne n(Ca).

Derudover ved du, at H_m* (den molare standardentalpi) = H*/n. Isoler H* og sæt dine værdier ind."

Er det ikke sådan den er:

(delta)H_m = (delta)H/n

For så regner jeg vel kun (delta)H_m for Ca og ikke for hele reaktionen ?

Eller er jeg helt galt på den?

Skriv et svar til: Entalpitilvækst - beregnig

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.