Kemi

Større syreindhold = laver pH?

16. december 2007 af LulliexD (Slettet)
Nogle som kan forklare dette MEGET nemt, hvorfor det ikke gælder, min lærer siger at dette ikke passer ? ..

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2007 af nihal (Slettet)

jo sure opløsningen er jo laver pH-værdi.

Svar #2
16. december 2007 af LulliexD (Slettet)

Det besvarer ikke ligefrem mit spørgsmål #1

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2007 af JesperJuul (Slettet)

Hmmmmmm... jo mere syre du putter i, des lavere bliver pH, det passer... :) Der vil dog komme en grænse, hvor det pH, for en given syre, ikke kan blive lavere pga. ligevægtene.

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2007 af apandersen (Slettet)

Hmmm...det lyder meget mærkeligt. Som udgangspunkt burde pH falde når man tilsætter syre. Men jeg ved ikke om din lærer hentyder til at maven er indstillet på et effektivt buffersystem, som sørger for at holde pH nogenlunde konstant. Derfor er det ikke så let at påvirke pH i negativ retning.

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2007 af JesperJuul (Slettet)

Ja, puffersystemer vil holde pH nogenlunde konstant - men den vil dog fortsat falde!

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2007 af mathon

...det handler også om syrens styrke...

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. december 2007 af mathon

opfølgning:

H-Cl her er Cl ret elektronegativt - noget mere end H, hvorfor Cl trækker det fælles elektronpar længere over mod sig end H-atomet gør. H-Cl molekylet er således en dipol med den positive pol ved H-atomet.

Vandmolekyler - som også er dipoler - kan så -uden større energiforbrug - med deres negative pol - ved O'et - trække de delvis ioniserede H-atomer over på O-atomet som både har et lone-pair og en negativ og tiltrækkende ladning. Herved dannes let H3O+_ioner.


oxygenholdige syrer indeholder ofte -OH_grupper bundet til et grundstof-atom eller molekyl-gruppe
G-O-H

1) hvis G er stærkt elektronegativt, trækkes O'ets elektroner over mod G'et, som så trækker ekstra meget i det fælles elektronpar med H'et, da O er det næstmest elektronegative grundstof. H'et bliver således en stærk positiv dipol, som ikke er særligt energistærkt bundet til O'et. G-O-H'ets svage sted bliver således O-H, hvorfor en hydron let afgives.

2) hvis G kun er svagt elektronegativt, trækker O'et G'ets elektroner over mod sig samtidig med, at det holder godt fast i det fælles elektronpar med H'et. Det energimæssig svageste sted i G-O-H_gruppen bliver så mellem G og O. G-O-H afleverer derfor særdeles let en OH-gruppe til H2O-molekylerne, når disse vender deres positive pol hen mod G-O-H.


Det helt afgørende er således G'ets elektronegativitet.

Generelt danner grundstoffer til VENSTRE og OPPE i det periodiske system baser fx LiOH, NaOH, KOH, Ca(OH)2

Generelt danner grundstoffer til HØJRE og OPPE i det periodiske system syrer HCl, NO2-OH (=HNO3), SO2(OH)2 (=H2SO4), ClO3-OH (=HClO4), PO(OH)3 (=H3PO4)



Skriv et svar til: Større syreindhold = laver pH?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.