Fysik
Brug for hjælp..
06. januar 2008 af
k_t (Slettet)
Hej alle sammen.. Har brug for hjælp til nogle fysikopgaver som jeg simpelthen ikke forstår :s
1) Ioniseringsenergien for et heliumatom i grundtilstanden er 24,6 eV. En af de ultraviolette linier i heliums emissionsspektrum har bølgelængden 58,4 nm. Denne linie svarer til overgang fra en exciteret tilstand til grundtilstanden.
Beregn energien af den exciterede tilstand.
2)For bølgelængden lambda af den elektromagnetiske stråling, der udsendes ved en elektronovergang i hydrogenatomet, gælder
1/lambda = R*(1/m^2 - 1/n^2)
m og n er hele tal, der karakteriserer de stationære energitilstande i hydrogenatomet. R er Rydbergkonstanten 1,097*10^7 m^-1. I et eksperiment med hydrogen udsendes stråling med bølgelængden 486 nm, idet elektronen i hydrogenatomet går fra tilstanden n til tilstanden m=2.
a) Beregn n.
b) Beregn strålingens fotonenergi.
2. stationære tilstand har energien -5,4*10^-19 J.
c) Beregn energien hørende til tilstanden n.
I opgave 2 har jeg lavet a og b, så mangler kun c'eren. Nogen der kan hjælpe..? :)
1) Ioniseringsenergien for et heliumatom i grundtilstanden er 24,6 eV. En af de ultraviolette linier i heliums emissionsspektrum har bølgelængden 58,4 nm. Denne linie svarer til overgang fra en exciteret tilstand til grundtilstanden.
Beregn energien af den exciterede tilstand.
2)For bølgelængden lambda af den elektromagnetiske stråling, der udsendes ved en elektronovergang i hydrogenatomet, gælder
1/lambda = R*(1/m^2 - 1/n^2)
m og n er hele tal, der karakteriserer de stationære energitilstande i hydrogenatomet. R er Rydbergkonstanten 1,097*10^7 m^-1. I et eksperiment med hydrogen udsendes stråling med bølgelængden 486 nm, idet elektronen i hydrogenatomet går fra tilstanden n til tilstanden m=2.
a) Beregn n.
b) Beregn strålingens fotonenergi.
2. stationære tilstand har energien -5,4*10^-19 J.
c) Beregn energien hørende til tilstanden n.
I opgave 2 har jeg lavet a og b, så mangler kun c'eren. Nogen der kan hjælpe..? :)
Svar #1
06. januar 2008 af peter lind
Både i 1 og 2c skal du bruge at energien af et foton er h*f = hc/lambda, hvor h er Plancks konstant, c lyshastigheden og f er frekvensen.
Ioniseringsenergien af tilstand n svarer til at m er uendelig stor, så dette led falder væk.
Ioniseringsenergien af tilstand n svarer til at m er uendelig stor, så dette led falder væk.
Skriv et svar til: Brug for hjælp..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
