Kemi
Hvordan beregner man pH & pOH?
07. januar 2008 af
Mg89dk (Slettet)
Hej,
jeg skal ha en lille test i morgen i bl.a. noget beregning af ph & pOH.
Men jeg har ingen anelse..
Nogen der kan hjælpe, evt give et ex, som jeg kan kigge på i morgen hvis jeg skulle komme op i det?
Det er nemlig med hjælpemidler, noter osv, gudskelov :)
Vil hjælpe meget, så tak på forhånd.
jeg skal ha en lille test i morgen i bl.a. noget beregning af ph & pOH.
Men jeg har ingen anelse..
Nogen der kan hjælpe, evt give et ex, som jeg kan kigge på i morgen hvis jeg skulle komme op i det?
Det er nemlig med hjælpemidler, noter osv, gudskelov :)
Vil hjælpe meget, så tak på forhånd.
Svar #1
07. januar 2008 af -Zeta- (Slettet)
Du er vist nødt til at specificere dig. Der er følgende formler:
1) I fortyndet stærk syre eller fortyndet stærk base:
pH = -log(Cs) = -log[H3O^+]
pOH = -log(Cb) = -log[OH^-]
...hvor Cs og Cb er de formelle koncentrationer.
2) I en svag syre eller en svag base dvs. i en syre eller base, der IKKE er fuldt dissocieret og [H3O^+] derfor IKKE lig med Cs og og [OH^-] derfor IKKE lig med Cb
pH = 1/2*[pKs-log(Cs)]
pOH = 1/2*[pKb-log(Cb)]
...hvor Cs og Cb er de formelle koncentrationer.
3) I en fortyndet middelstærk syre eller fortyndet middelstærk base er ionisationsgraden, alfa, ret betydelig og den aktuelle koncentration bliver mærkbart mindre end Cs.
pH = -log[(-Ks+sqr(Ks^2+4*Ks*Cs)/2]
pOH = -log[(-Kb+sqr(Kb^2+4*Kb*Cb)/2]
...ved 25ºC: pH = 14 - pOH
(Det er Mathon der skal have æren, da det er kopieret fra et af hans tidligere indlæg her på siden; som jeg ikke kan huske hvor jeg fandt.)
1) I fortyndet stærk syre eller fortyndet stærk base:
pH = -log(Cs) = -log[H3O^+]
pOH = -log(Cb) = -log[OH^-]
...hvor Cs og Cb er de formelle koncentrationer.
2) I en svag syre eller en svag base dvs. i en syre eller base, der IKKE er fuldt dissocieret og [H3O^+] derfor IKKE lig med Cs og og [OH^-] derfor IKKE lig med Cb
pH = 1/2*[pKs-log(Cs)]
pOH = 1/2*[pKb-log(Cb)]
...hvor Cs og Cb er de formelle koncentrationer.
3) I en fortyndet middelstærk syre eller fortyndet middelstærk base er ionisationsgraden, alfa, ret betydelig og den aktuelle koncentration bliver mærkbart mindre end Cs.
pH = -log[(-Ks+sqr(Ks^2+4*Ks*Cs)/2]
pOH = -log[(-Kb+sqr(Kb^2+4*Kb*Cb)/2]
...ved 25ºC: pH = 14 - pOH
(Det er Mathon der skal have æren, da det er kopieret fra et af hans tidligere indlæg her på siden; som jeg ikke kan huske hvor jeg fandt.)
Skriv et svar til: Hvordan beregner man pH & pOH?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
