Biologi

opgave om Gentik

08. januar 2008 af chain (Slettet)
Hej

JEg er igang med at lave en opgave om gentik. Men jg sider fast i spørgsmål 6.

Spørgsmålet er: En normal rask mand på 25 år får at vide at hans far har Huntingtons sygdom.

A)Hvad er sandsynlighed for at manden selv udvikle sygdommen senere i livet?

b)Hvad er sandsynlighed for at mandens søn vil udvikle sygdommen sennere i livet.

Det vil være super hvis i kan forklar det samt med besvar det.

Tak på forhånd.

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2008 af Janseman (Slettet)

Hej, her er lidt hjælp.

A)
Så vidt jeg ved, så er genet for huntington autosomalt dominant. Hvilket vil sige at der kun skal et "sygt" allel i et allelpar til at sygdommen forekommer. Faren til den 25 årige mand kan derfor både havde et sygt allel eller 2 syge alleler.
Hvis han har 1 sygt allel (og vi formoder at hans kone ikke har nogen syge) så må chancen for at den 25 årige har sygdommen være 50% - faderen kan nemlig give to alleler til ham. Han kan give ham et sygt og han kan give ham et rask. Du kan opstille et skema for at anskueliggøre det mere.

Hvis faderen derimod har 2 syge alleler, så er chancen 100% for at den 25 årige har sygdommen, da faderen kun kan give syge gener til sin søn (den 25 årige).

B)
Hvis manden ikke har sygdommen, vil der være 0% chance for at sønnen får den (med mindre sønnens mor har den selfølgelig)

Hvis manden derimod har sygdommen (og hans mor ikke havde den) så må han havde et syg allel (nemlig det ene fra faderen). Og derved må chancen være 50% for at barnet får sygdommen.

Hvis du har spørgsmål, så skriv dem endelig.

Hilsen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2008 af Stenalt (Slettet)

Tiløjelser til #1
a) Når man kun får at vide at faderen er syg kan det antages er rask... Ellers er det korrekt.
b) Her skal man regne den endelige sandsynlighed ud. Hvis sygdommen gives videre til sønnen vil chancen for at dennes søn vil herfor være 0,5*0,5 = 25%...
Huntingtons chorea er karekteriseret ved repeatændring i visse delle af genomet... Der ses typisk anticipation der dækker over det faktum at der typisk sker yderliger mutationer ved hver generation således at sygdommens indtræffen og grad går mod tidlige udbrud og værre sygdomsbillede...

Svar #3
08. januar 2008 af chain (Slettet)

Til Janseman

Tak for svaret. Jeg tror jeg er nogen lunden med. Med henblik på spærgsmål a Hvordan opstiller man en skeam det vil være stort af dig hvis du vist det til mig.

Tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2008 af Stenalt (Slettet)

Håber også jeg må svare...
Lodret ses mor, vandret far: M = muteret allen, N = Normalt allel:
M N
N NM NN
N NM NN
Heraf kan du se at at der er 50% chance hvis fader er heterozygot.
Hvis homoszygot:
M M
N NM NM
N NM NM
Altså de 100% chance

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2008 af Janseman (Slettet)

Selv tak.

Og tak for rettelser, Stenalt. :)

Hilsen.

Skriv et svar til: opgave om Gentik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.