Matematik
Vektorer fatter hø! :(
09. januar 2008 af
887 (Slettet)
Det piner mig sådan at jeg er dårlig til mat når jeg nu har det på A niveau! :( Jeg øver mig hverdag, men ser ingen forbedringer, tøre heller aldrig at sige noget i timerne, da jeg er bange for at dumme mig...
Idag gik vi så igang med et nyt emne, nemlig vektorer. Noget som de fleste syntes er MEGA LET!
Hvad mig angår fatter jeg hø og kan ikke regne disse to stykker:
1.
Bestem tallene s og t, således at c=sa+tb når:
a=(1,-2) b= (2,4) og c= (-5,-22)
2.
Om vektorerne a og b er det givet at
x=5a-3b
y=2a+4b
hvor x=(-18,20) og y=(-2,34)
En der kan hjælpe eller forklare (helst forklare)?
Idag gik vi så igang med et nyt emne, nemlig vektorer. Noget som de fleste syntes er MEGA LET!
Hvad mig angår fatter jeg hø og kan ikke regne disse to stykker:
1.
Bestem tallene s og t, således at c=sa+tb når:
a=(1,-2) b= (2,4) og c= (-5,-22)
2.
Om vektorerne a og b er det givet at
x=5a-3b
y=2a+4b
hvor x=(-18,20) og y=(-2,34)
En der kan hjælpe eller forklare (helst forklare)?
Svar #1
09. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)
Jeg kalder mig godt nok pædagog, men jeg ved ikke... Det kræver en hvis portion fortrolighed med ligninger, hvis det skal give mening. Lad mig nøjes med i dette indlæg at forsøge at oversætte punkt 1 til noget, der er lettere at forstå. Først vil jeg forklare, hvad sa betyder:
sa = s*(1,-2)
og hvis vektor a skal blive s gange så lang, så skal begge dens koordinater være s gange så store:
sa = (1*s,-2*s)
med samme princip fås:
tb = (2*t,4*t)
Nu skal vi have lagt sa og tb sammen, og det gør man ved at lægge x-koordinater til x-koordinater og y-koordinater til y-koordinater:
sa+tb = (1*s,-2*s)+(2*t,4*t) = (1*s+2*t,-2*s+4*t)
Så den oprindelige ligning c=sa+tb bliver til:
(-5,-22) = (1*s+2*t,-2*s+4*t)
Dette skal passe koordinat for koordinat, så det kan stilles op som to ligninger:
-5 = 1*s+2*t
og
-22 = -2*s+4*t
Hvorpå, man løser de to ligninger mht. de to ubekendte som er s og t. Jeg vil gerne forklare den næste opgave, eller jeg kan forklare, hvordan to lignigner med to ubekendte løses, men jeg ser lige, hvordan du reagerer på det, jeg foreløbig har skrevet. Kan det bruges? Har du uddybende spørgsmål indtil videre?
sa = s*(1,-2)
og hvis vektor a skal blive s gange så lang, så skal begge dens koordinater være s gange så store:
sa = (1*s,-2*s)
med samme princip fås:
tb = (2*t,4*t)
Nu skal vi have lagt sa og tb sammen, og det gør man ved at lægge x-koordinater til x-koordinater og y-koordinater til y-koordinater:
sa+tb = (1*s,-2*s)+(2*t,4*t) = (1*s+2*t,-2*s+4*t)
Så den oprindelige ligning c=sa+tb bliver til:
(-5,-22) = (1*s+2*t,-2*s+4*t)
Dette skal passe koordinat for koordinat, så det kan stilles op som to ligninger:
-5 = 1*s+2*t
og
-22 = -2*s+4*t
Hvorpå, man løser de to ligninger mht. de to ubekendte som er s og t. Jeg vil gerne forklare den næste opgave, eller jeg kan forklare, hvordan to lignigner med to ubekendte løses, men jeg ser lige, hvordan du reagerer på det, jeg foreløbig har skrevet. Kan det bruges? Har du uddybende spørgsmål indtil videre?
Svar #2
11. januar 2008 af sukkerknald (Slettet)
Jeg har det præcis ligesom dig og har det nemlig også på A. Fatter heller ikke så meget.... Tror jeg er den dummeste i klassen!
Skriv et svar til: Vektorer fatter hø! :(
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
