Kemi

syre base reaktioner

15. januar 2008 af dkmaske (Slettet)
Håber i kan hjælpe!!!

i en 0,0500M vandig opløsning af methansyre måles PH til 2,54

a, beregn hydronolysegraden, altså alfa for methansyre i opløsningen

b, beregn ud fra målingen styrkekonstanten, Ks, for methansyre

til 1,00 L af opløsningen sættes 3,78g natriummethanoat. Antag at opløsningens volumen ikke ændres ved tilsætningen.

c, beregn PH for den nye opløsning.

der tilsættes nu 40,0 ML 1,00M saltsyre.

d, Hvad bliver PH for opløsningen nu?

Brugbart svar (1)

Svar #1
15. januar 2008 af sapiens (Slettet)

a) brug at [H3O+] = 10^pH og alpha = [H3O+]/cs, hvor cs er syrens formelle koncentration.

b) du kan enten bruge pH-formlen for svag syre eller Ostwalds fortyndingslov.

c) pufferligningen

d) opskriv reaktionskema og udregn n af syre og base. du skal stadigvæk bruge puffer, hvis der ikke er overskud af et af stofferne.

Svar #2
15. januar 2008 af dkmaske (Slettet)

hej

har fået alfa til 0,05768 dvs. at det er en svag syre ik..

b, PH formlen ? er det denne her PH = -log[H3O+]

c, ??? kan jeg ikke helt huske

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2008 af mathon

a)
[H3O^(+)] = alfa*cS_formel, hvoraf

alfa = [H3O^(+)]/cS_formel = 10^(-pH)/0,0500 = 10^(-2,54)/0,0500

b)
HCOOH + H2O <--> H3O^(+) + HCOO^(-)

Ks = [H3O^(+)]*[HCOO^(-)]/[HCOOH]

Ks = (alfa*cS)*[alfa*cS]/((1-alfa)*cS)

Ks = cS*alfa^2/(1-alfa)


Svar #4
15. januar 2008 af dkmaske (Slettet)

opgave b,
okay så det jeg lige har fundet ud af er forkert eller hvad.. hehe
For at beregne styrkekonstanten skal vi udnytte denne formel:

ks=[b][H3O]/[s]

0,0500(Cs) – 0,002884 (H3O) = 0,047116M
0,047116* 100 = 47,1mM
Havde resultat for før 0,05768*100 = 57,7mM

(57,7)^2/47,1 =70,69mM


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2008 af mathon

M(HCOONa) = (1 + 12 + 2*16 + 23)u/molekyle = 68 u/molekyle = 68 g/mol

n(HCOONa)_tilsat = (3,78g)/(68 g/mol) = 0,055588 mol

HCOONa er let opløseligt
HCOONa --> HCOO^(-) + Na^(+), hvor kan læses

1 mol HCOONa ækvivalerer 1 mol HCOO^(-), hvorfor

0,055588 mol HCOONa ækvivalerer 0,055588 mol HCOO^(-)

[HCOOH ] = 0,0500 M
[HCOO^(-)] = (0,055588 mol)/(1 L) = 0,055588 mol/L = 0,055588 M



der indstiller sig nu en ligevægt:

HCOOH + H2O <--> H3O^(+) + HCOO^(-)

[H3O^(+)]*[HCOO^(-)]/[HCOOH] = Ks

[H3O^(+)] = Ks:([HCOO^(-)]/[HCOOH])

log([H3O^(+)]) = log(Ks)-log([HCOO^(-)]/[HCOOH])

-log([H3O^(+)]) = -log(Ks)+log([HCOO^(-)]/[HCOOH]) eller

pH = pKs + log([HCOO^(-)]/[HCOOH]), som ved indsættelse giver


pH = -log(Ks) + log(0,055588/0,0500)..(Ks er beregnet tidligere i opgaven)


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2008 af mathon

tilsat HCl:
n(HCl) = (40,0 mL)*(1,00 mmol/mL) = 40 mmol

HCl + H2O --> H3O^(+) + Cl^(-)
n(H3O^(+))_tilsat = n(HCl)_tilsat = 40 mmol

ligevægten
HCOOH + H2O <--> H3O^(+) + HCOO^(-) drives nu mod venstre
for at kompensere for de tilførte 40 mmol H3O^(+) (Le Chateliers Princip),

[HCOOH]_før = 0,0500 M

n(HCOOH)_før = (1 L)*(0,0500 mol/L) = 0,0500 mol
n(HCOOH)_efter = (0,0500+0,040) mol = 0,090 mol

n(HCOO^(-))_før = 0,055588 mol
n(HCOO^(-))_efter = (0,055588-0,040) mol = 0,015588 mol

pH_efter = pKs + log(nB_efter/nS_efter)

pH_efter = pKs + log(0,015588/0,090)

Svar #7
16. januar 2008 af dkmaske (Slettet)

ER der nogen der kan regne opgave d??

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2008 af mathon

#6 er d)

Skriv et svar til: syre base reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.