Matematik

Hej, hjælp til at finde monotoniforhold på Ti89'eren?

16. januar 2008 af miss13 (Slettet)
Hej, nogle der kan hjælp mig med at beregne monotoniforholdet ud på en ti89'er?

En funktion f(x) er givet ved f(x)=-1/3x^3+ 2x^2.

Nogle der kan hjælp, sidder bare fast i den opgave :(

Vil bare være super hvis en eller anden gad her i løbet af aftnen :D

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Differentier ligningen og sæt den lig 0. Du kan ikke gøre det på andre måder. Men lommeregneren kan jo så differentiere og løse ligningen for dig.

Brugbart svar (1)

Svar #2
16. januar 2008 af ABreine (Slettet)

lav det da i hånden:D

Find først f'(x)

Sæt denne lig 0, og isoler x, her er der nulpunkter for f'(x).

Tag herefter forskellige tal mellem nulpunkterne og udregn deres f' af de tal. På den måde kan du bestemme monotoniforhold. LAv derefter en tallinje og skriv dine data ind.

Der er mange lange argumentationsregler, som jeg ikke orker skrive her. Så hvis du vil have en mere uddybende forklaring, så søg på det her på sitet

Svar #3
16. januar 2008 af miss13 (Slettet)

Eh, har prøvet.. Men jeg ved simpelthen ikke lige hvad jeg sådan skal gå ind i for at "lommeregneren kan differentiere og løse ligningen for mig"
- Hvilken "program" skal jeg sådan bruge, hvis I forstår?

Altså på Ti89'eren? ;(

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

F3 --> differentiate: d(-1/3x^3+ 2x^2 , x)

F2 --> solve: solve(-x^2+4x=0 , x)


Svar #5
16. januar 2008 af miss13 (Slettet)

Ej, super tak for det..

Kan sherwood evt. hjælpe mig lidt mere? Eller nogle af jer andre..

Okay, nu har jeg så fundet monotoniforholdet som er 4, ikk? Og derefter skal jeg så også bestemme global maksimum og minimum når x E [-2,6] og det ved jeg hellere ikke lige hvordan man sådan lige gøre på lommeregneren ;( - nogen der kan hjælpe..

PÅ forhånd 1000 tak, for hjælpen indtil videre

Brugbart svar (1)

Svar #6
16. januar 2008 af GlibbR (Slettet)

f(x) = -1/3x^3+ 2x^2

f'(x) = -x^2+4x


f'(x) = 0
-x^2+4x = 0

D = 4^2 - 4 * (-1) * 0 = 16

x = (-4 +- kvrod(16))/(2*(-1)) = 0 og 4

derefter laves fortegnsundersøgelse for intervallerne ]-uendelig;0[, ]0;4[ og ]4;uendeligt[

Skriv et svar til: Hej, hjælp til at finde monotoniforhold på Ti89'eren?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.