Matematik

Hjælp til ligning

05. februar 2008 af Major90 (Slettet)
Har fået følgende opgave:

En kapital på 15.000 kr. forrentes med en fast årlig procentvis rente. Efter 8 år står der der 28.809,07 kr. på kontoen.

a) Hvor mange procent er den årlige rente?

Har skrevet denne ligning men ved ikke hvordan jeg løser den når r er opløftet i 8. Vi har for nylig haft om logaritmer, men tvivler på det er det jeg skal bruge, for det hørte vi ikke meget om. Nogen der kan guide mig på rette vej?

På forhånd tak

Svar #1
05. februar 2008 af Major90 (Slettet)

28.809,07=15.000*r^8

Glemmer selvfølgelig ligningen

Brugbart svar (1)

Svar #2
05. februar 2008 af Danielras (Slettet)

Brug:

Kn=K0*(1+r)^n
Kn/K0 = (1+r)^n
(Kn/K0)^(1/n) = 1+r
r = ((Kn/K0)^(1/n))-1

Hvor:
Kn = 28809,07
K0 = 15000
n = 8

Svar #3
05. februar 2008 af Major90 (Slettet)

Hmm kan jeg ikke få til at passe. Altså skulle jeg så dividere 28809,07 med 15000? Så får jeg: 0,027436228 og det kan da ikke være lig med (1+r)^n??

Brugbart svar (1)

Svar #4
05. februar 2008 af Danielras (Slettet)

Hvordan får du dog det?:

28809,07/15000 = 1,921

Svar #5
05. februar 2008 af Major90 (Slettet)

Hmm du har ret. Min lommeregner regner det blot forkert efter jeg har fået slået den 0ver på noget forkert. Der står et K nede i højre hjørne. Ved du hvordan man får det væk?

Svar #6
05. februar 2008 af Major90 (Slettet)

Nå det har jeg fundet ud af. Jeg takker mange gange for hjælpen

Skriv et svar til: Hjælp til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.