Fysik

arbejde og energi

16. februar 2008 af Imanb (Slettet)
Er der nogen herinde der kan forklare mig sammenhængen mellem det resulterende arbejde og ændringen af kinetisk energi.

Jeg har nemlig lavet en øvelse, hvor en vogn skulle glide gnidningsfrit ad en luftpudebane. Til vognen var der bundet et lod med en snor.
Til luftpudebanen var der bundet to fotoceller, der skulle bruges til at beregne hastigheden af vognen. Det skete ved at vi satte en plade fast i vognen, som kunne skygge for lyset i fotocellerne.
Resultaterne skulle vi bruge til at beregne vognens hastighed ved 1. og 2. lysvej for herefter at beregne
Vi skulle så bruge resultaterne til at beregne vognens hastighed og derefter vognens kinetiske energi ved de to punkter.Derefter skulle man beregne ændringen i den kinetiske eneergi for både vofnen og loddet.
Alt dette skulle bruges til at påvise at den samlede ændring af kinetisk energi svarer til det resulterende arbejde.
Det er det, som jeg har brug for at få forklaret teorien til. Er der nogen der kan forklare mig det nærmere?

Mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

Du kan faktisk selv udlede arbejdssætningen. Her er et par hints

a) Se på bevægelsesligninge s(t) = (1/2)*a*t^2 + v0*t + s0

b) Elliminer tiden t ved brug af v(t) = a*t + v0

c) Prøv at gang begge sider af det udtryk du ender op med med en masse m, og se om det ser bekendt ud.

Svar #2
16. februar 2008 af Imanb (Slettet)

kan jeg ikke finde ud af

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Ikke give så let op. Prøv at forklare nærmere hvad det præcist er, du ikke kan finde ud af. #1 har givet dig en masse hints.

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

ellers må du skrive hvor du går i stå

Svar #5
16. februar 2008 af Imanb (Slettet)

aha nu ser jeg det :)
mange tak for hjælpen. men kan ikke se det med ændringen. hvorfor skal jeg bruge ændringen

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

Du skulle gerne finde et udtryk der ser sådan her ud:
2*a*(s-s0) = v^2 - v0^2
eller
a*(s-s0) = (1/2)*(v^2 - v0^2)

Prøv at kald s-s0 for Delta(x) (ændring i sted) og gang begge sider med massen m.

Svar #7
16. februar 2008 af Imanb (Slettet)

ok så forstår jeg.. tusind tak :D

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

det var så lidt :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. februar 2008 af cool_operator (Slettet)

I det tilfælde, hvor den resulterende kraft ikke nødvendigvis er konstant, gælder der :

Arbejdet W = Integralet ( F*ds) med grænserne s1 og s2 = Integralet ( m*dv/dt*ds ) = Integralet ( m*ds/dt*dv )

med grænserne v1 og v2 = Integralet( m*v*dv ) med grænserne v1 og v2 = 1/2*m*v2^2 - 1/2*m*v1^2.

Med venlig hilsen.

Skriv et svar til: arbejde og energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.