Fysik
Rettelse og hjælp.
19. februar 2008 af
Anything (Slettet)
Jeg har lavet et par opgaver, I gerne må tjekke igennem for eventuelle fejl, da jeg er meget usikker på dem - og især på bogstaverne (altså n, m, M, mol, mol^-1 osv). Og så mangler jeg hjælp til underspørgsmål E og F.
På forhånd tak.
Opgave 13:
Efter vægt består 0,2% af et menneskelegeme af kalium. Af disse kaliumatomer udgør kalium.40 mængdemæssigt 0,0118%. Kalium-40 er betaradioaktivt med en halveringstid på 1,27 * 10^9 år. De udsendte elektroners middelenergi er 7,5 * 10^-14 joule.
I denne opgave betragtes henfaldende af C-14 i en person, der vejer 70 kg.
a) Hvor mange gram kulstof indeholder personen?
m = 0,2% * 70 kg = 1,4 kg ~ 1400 g.
b) Hvor mange mol kalium indeholder personen?
n = m/M = (1400 g)/(39,10 g/mol) = 35,81 mol.
c) Hvor mange mol kalium-40 indeholder personen?
n(k40) = (35,8056266 mol)/(100) * 0,0118 % = 0,0042250639 mol
d) Hvor mange kalium-40 svarer det til?
n = 0,0042250639 mol * 6,022 * 10^23 mol^-1 = 2,5443 * 10^21 mol^-1.
e) Beregn aktiviteten af kalium-40 kernerne.
f) Man kan regne med, at al den udsendte betastråling stoppes i kroppen. Idet de udsendte elektroners middelenergi 7,5 * 10^14 J, skal du beregne, hvor meget energi der afsættes i kroppen pr. sekund.
Hvor meget energi afsættes pr. år?
På forhånd tak.
Opgave 13:
Efter vægt består 0,2% af et menneskelegeme af kalium. Af disse kaliumatomer udgør kalium.40 mængdemæssigt 0,0118%. Kalium-40 er betaradioaktivt med en halveringstid på 1,27 * 10^9 år. De udsendte elektroners middelenergi er 7,5 * 10^-14 joule.
I denne opgave betragtes henfaldende af C-14 i en person, der vejer 70 kg.
a) Hvor mange gram kulstof indeholder personen?
m = 0,2% * 70 kg = 1,4 kg ~ 1400 g.
b) Hvor mange mol kalium indeholder personen?
n = m/M = (1400 g)/(39,10 g/mol) = 35,81 mol.
c) Hvor mange mol kalium-40 indeholder personen?
n(k40) = (35,8056266 mol)/(100) * 0,0118 % = 0,0042250639 mol
d) Hvor mange kalium-40 svarer det til?
n = 0,0042250639 mol * 6,022 * 10^23 mol^-1 = 2,5443 * 10^21 mol^-1.
e) Beregn aktiviteten af kalium-40 kernerne.
f) Man kan regne med, at al den udsendte betastråling stoppes i kroppen. Idet de udsendte elektroners middelenergi 7,5 * 10^14 J, skal du beregne, hvor meget energi der afsættes i kroppen pr. sekund.
Hvor meget energi afsættes pr. år?
Skriv et svar til: Rettelse og hjælp.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
