Fysik

resistor - serie , parallel?

01. marts 2008 af 89pigen (Slettet)
Hej... er der noget der kan hjælpe med det her ?? I skal selvfølgelig ikke udregne dem :) , men jeg er "lost"... hvilke formler skal jeg bruge til de forskellige og skal man benytte formlerne på forskellige måder alt efter om det er parallel eller serie ?? Jeg kender selfølgelig R*I=U :) men please hjælp :)(hvad er en erstatningsresistans? :s )

Opg 13:
3 resistorer på h.h.v. 50Ohm, 65Ohm og 72Ohm kobles i serie.
En spænding på U = 24V lægges over hele koblingen.
Beregn erstatningsresistansen
Beregn strømstyrken gennem koblingen
Beregn spændingsforskellen over hver resistor
Beregn hvor meget effekt der afsættes i hver resistor
Beregn hvor meget effekt der afsættes i alt i koblingen.

Opg 17:
3 resistorer på h.h.v. 120Ohm, 150Ohm og 180Ohm i parallel forbindelse.
En spænding på U = 24V lægges over hele koblingen.
Beregn erstatningsresistansen
Beregn strømstyrken i alt gennem koblingen
Beregn strømstyrken gennem hver resistor
Beregn hvor meget effekt der afsættes i hver resistor
Beregn hvor meget effekt der afsættes i alt i koblingen

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Erstatningsresistans er den modstand du kan indsætte i kredsløbet så du i stedet for eksempelvis de tre modstande i opgave 13 kun har én modstand. Der burde stå noget om det i din fysikbog.

Svar #2
01. marts 2008 af 89pigen (Slettet)

så erstningsresistansen er den samlede resistans??
187 Ohm i opgave 13 ?
450 Ohm i opgave 17 ?
men hvad er forskellen på en parallel og serie forbindelse ? Altså bliver der nogen forskel på måden at beregne de forskellige ting på ?
Hvad hvis jeg selv prøver at beregne dem ... er der en der gider rette ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Der er forskel på beregningsmetoden for de to typer af forbindelser; slå det op i din bog, for det står med garanti deri. :)

Svar #4
01. marts 2008 af 89pigen (Slettet)

jeg har ingen bog... men jeg har notater :D
ehm, har skrevet at for en parallelforbindelse skal det være 1 divideret med resistansen... så jeg skal altså sige sige 1/450 Ohm ... right ?
og den første med serie må jeg have gjort rigtigt. Jeg føler bare ikk helt at jeg forstår det hele... Hvis jeg løser opgaven på den måde , som jeg tror og sender dem herind. vil du så hurtigt se dem igennem ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2008 af mathon

Opg 13:
3 resistorer på h.h.v. 50 Ohm, 65 Ohm og 72 Ohm kobles i serie.
En spænding på U = 24 V lægges over hele koblingen.

Erstatningsresistansen Rs = (50 + 65 + 72)Ohm = 187 Ohm

Strømstyrken gennem koblingen I = U/Rs = (24 V)/(187 Ohm) =
(24 Ohm*A)/(187 Ohm) = (24/187) A = 0,128342 A

Spændingsforskellen over hver resistor:
U50 = (50/187)*(24 V) = 6,42 V
U65 = (65/187)*(24 V) = 8,34 V
U72 = (72/187)*(24 V) = 9,24 V

Effekt i hver resistor:
P50 = (50 Ohm)*((24/187)A)^2 = 0,823587 VA = 0,823587 W
P65 = (65 Ohm)*((24/187)A)^2 = 1,070663 VA = 1,070663 W
P72 = (72 Ohm)*((24/187)A)^2 = 1,185965 VA = 1,185965 W
Sum:......................................................................3,080215 W

Effekt i alt i koblingen:
P_total = (187 Ohm)*((24/187)A)^2 = 3,080213 VA = 3,080214 W

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2008 af mathon

Opg 17:
3 resistorer på h.h.v. 120 Ohm, 150 Ohm og 180 Ohm i parallelforbindelse.
En spænding på U = 24 V lægges over hele koblingen.

Erstatningsresistansen Rp beregnes af
1/Rp = 1/(120 Ohm) + 1/(150 Ohm) + 1/(180 Ohm) = (37/1800 S), hvoraf
Rp = (1800/37 S^(-1)) = (1800/37) Ohm = 48,6486 Ohm

Strømstyrken i hovedledlingen:
I = (24 V)/((1800/37) Ohm) = (37/75) Ohm*A/Ohm = (37/75) A = 0,493333 A

Strømstyrken gennem hver resistor:
I_120 = (24 V)/(120 Ohm) = (24/120) Ohm*A/Ohm = 0,2 A
I_150 = (24 V)/(150 Ohm) = (24/150) Ohm*A/Ohm = 0,16 A
I_180 = (24 V)/(180 Ohm) = (24/180) Ohm*A/Ohm = (2/15) A = 0,133333 A

Effektudvikling i hver resistor:
P_120 = (24 V)^2/(120 Ohm) = (576 V*Ohm*A)/(120 Ohm) = 4,8 VA = ...4,80 W
P_150 = (24 V)^2/(150 Ohm) = (576 V*Ohm*A)/(150 Ohm) = 3,84 VA = .3,84 W
P_180 = (24 V)^2/(180 Ohm) = (576 V*Ohm*A)/(180 Ohm) = 3,2 VA = ...3,20 W
Sum:.........................................................................................................11,84 W

Effekt i alt i koblingen:
P_total = (24 V)^2/((1800/37) Ohm) = (576*37/1800 V*Ohm*A)/Ohm) = 11,84 VA = 11,84 W

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2008 af mathon

kommentarer:

SERIE-kobling:
erstatningsresistansen Rs opfylder Rs = R1 + R2 + R3 +.... + Rn
resistorerne har FÆLLES strøm og deler polspændingen i resistanstallenes forhold
Effekten beregnes lettest P = R*I^2, da I er fælles


PARALLEL-kobling:
erstatningsresistansen Rp opfylder 1/Rp = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 + ....+ 1/Rn
resistorerne har FÆLLES spænding og deler strømmen i forhold efter U^2/R_n
Effekten beregnes lettest P = U^2/R, da U er fælles

Svar #8
02. marts 2008 af 89pigen (Slettet)

1000 tak :-)
svar #7 er meget godt! Tror jeg fatter forskellen mellem beregningerne til en seriekobling og en parallelkobling nu :D

Skriv et svar til: resistor - serie , parallel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.