Kemi
Tricky opgave: Trykforøgelse
03. marts 2008 af
Christinana (Slettet)
Ved 600 K indstiller flg. ligevægt:
CH3NNCH3 (g) -> CH3-CH3 (g) + N2 (g)
Ved start: [CH3NNCH3] = 6,55 M
Ved ligevægt: [CH3NNCH3] = 2,76 M
Bestem trykforøgelsen ved ligevægt.
Jeg er så helt bar bund i den her opgave. Hints?
CH3NNCH3 (g) -> CH3-CH3 (g) + N2 (g)
Ved start: [CH3NNCH3] = 6,55 M
Ved ligevægt: [CH3NNCH3] = 2,76 M
Bestem trykforøgelsen ved ligevægt.
Jeg er så helt bar bund i den her opgave. Hints?
Svar #1
04. marts 2008 af Stenalt (Slettet)
Du kan jo regne ud hvor meget gas der dannes ved reaktionen... Og så skal du bare bruge idelagasligningen (forudsætter du har et volumen)...
Svar #2
04. marts 2008 af mathon
CH3NNCH3(g) <--> CH3-CH3(g) + N2(g) alle stoffer er gasser i forholdet 1:1:1
når processen forløber mod højre
bliver
1 mol gas til 2 mol gas
....................CH3NNCH3(g) <--> CH3-CH3(g) + N2(g)..koncentrationerne:
start: ..............Vo*6,55....................0................0
ligevægt:.........Vo*2,76................Vo*3,79......Vo*3,79
i reaktionsrummet befinder der sig
følgende antal mol gas
start:...........................................................Vo*6,55
ligevægt:.....Vo*2,76 + Vo*3,79 + Vo*3,79 = 10,34Vo
dvs. en gas-mols-forøgelse delta_n på
(10,34-6,55)Vo = 3,79Vo
med enheder:
delta_n = Vo*(3,79 mol/L)
delta_P*Vo = delta_n*R*T, da reaktionsrummets volumen Vo ikke ændres
hvoraf
delta_P*Vo = Vo*(3,79 mol/L)*R*T
delta_P = (3,79 mol/L)*R*T = (3,79 mol/L)*(0,082058 atm*L/(mol*K)*(600 K) = 186,6 atm
når processen forløber mod højre
bliver
1 mol gas til 2 mol gas
....................CH3NNCH3(g) <--> CH3-CH3(g) + N2(g)..koncentrationerne:
start: ..............Vo*6,55....................0................0
ligevægt:.........Vo*2,76................Vo*3,79......Vo*3,79
i reaktionsrummet befinder der sig
følgende antal mol gas
start:...........................................................Vo*6,55
ligevægt:.....Vo*2,76 + Vo*3,79 + Vo*3,79 = 10,34Vo
dvs. en gas-mols-forøgelse delta_n på
(10,34-6,55)Vo = 3,79Vo
med enheder:
delta_n = Vo*(3,79 mol/L)
delta_P*Vo = delta_n*R*T, da reaktionsrummets volumen Vo ikke ændres
hvoraf
delta_P*Vo = Vo*(3,79 mol/L)*R*T
delta_P = (3,79 mol/L)*R*T = (3,79 mol/L)*(0,082058 atm*L/(mol*K)*(600 K) = 186,6 atm
Svar #4
05. marts 2008 af Christinana (Slettet)
Tak for det! Fandt dog selv ud af det på en let anden måde: pV = nRT <=> p = cRT og så lige mængdeberegning.
Skriv et svar til: Tricky opgave: Trykforøgelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
