Kemi
Bestemmelse af entropi ved en graf :S
23. marts 2008 af
spunkieboy (Slettet)
Har problemer med den følgende opgave, fordi jeg har så mange mulige løsninger som giver noget forskelligt..
Opgaven findes her: http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2001/2001-10-1ke.pdf
(side 2 - d) Bestem ?S o– for reaktion (I) – benyt bilaget.
Kommenter resultatet.)
Jeg har løst de forgående opgaver...Og min første tanke til løsningen af opgaven ved brug af bilaget (grafen) var blot at isolere entropien, delta S, i van't Hoffs ligning:
ln(k) = delta H/R * 1/T + delta S/R
hvor R er gaskonstanten, T er temperaturen i kelvin (delta H = entalpi, delta S = entropien, hvilken er den jeg skal finde)
Jeg kender nemlig K fra forrige opgave, og jeg kender dermed også temperaturen, og jeg har også delta H.
Men problemet, som jeg tror det, er at temperaturen og ligevægtskonstanten K er netop ved ligevægten i reaktion (I). Burde det ikke være generelt jeg skal finde delta S?
Hvis jeg gør som sagt, med at isolere delta S i van't Hoffs ligning, så får jeg (og jeg har taget højde for enhedsomskrivning etc) 56950040.14 J/mol*K.
Men hvis jeg blot beregner delta S for reaktionen ved at slå tallene op i Datahåndbogen, så får jeg -512.18 J/mol*K
Og det er jo en ret så stor forskel, for slet ikke at nævne at de ikke har ens fortegn!
Hvad gør jeg galt? Er der nogen der har en ide om, hvad jeg skal gøre i stedet for at bruge van't hoffs ligning?
MVH
//Dr. No
PS: hvis der er nogen der har et godt bud på den næste opgave også (e - Forklar, hvordan det urene nikkel renses ved processen, idet du
argumenterer kvalitativt for valget af de to temperaturer.), så er de velkomne til at smide et indlæg herind også =) )
Opgaven findes her: http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2001/2001-10-1ke.pdf
(side 2 - d) Bestem ?S o– for reaktion (I) – benyt bilaget.
Kommenter resultatet.)
Jeg har løst de forgående opgaver...Og min første tanke til løsningen af opgaven ved brug af bilaget (grafen) var blot at isolere entropien, delta S, i van't Hoffs ligning:
ln(k) = delta H/R * 1/T + delta S/R
hvor R er gaskonstanten, T er temperaturen i kelvin (delta H = entalpi, delta S = entropien, hvilken er den jeg skal finde)
Jeg kender nemlig K fra forrige opgave, og jeg kender dermed også temperaturen, og jeg har også delta H.
Men problemet, som jeg tror det, er at temperaturen og ligevægtskonstanten K er netop ved ligevægten i reaktion (I). Burde det ikke være generelt jeg skal finde delta S?
Hvis jeg gør som sagt, med at isolere delta S i van't Hoffs ligning, så får jeg (og jeg har taget højde for enhedsomskrivning etc) 56950040.14 J/mol*K.
Men hvis jeg blot beregner delta S for reaktionen ved at slå tallene op i Datahåndbogen, så får jeg -512.18 J/mol*K
Og det er jo en ret så stor forskel, for slet ikke at nævne at de ikke har ens fortegn!
Hvad gør jeg galt? Er der nogen der har en ide om, hvad jeg skal gøre i stedet for at bruge van't hoffs ligning?
MVH
//Dr. No
PS: hvis der er nogen der har et godt bud på den næste opgave også (e - Forklar, hvordan det urene nikkel renses ved processen, idet du
argumenterer kvalitativt for valget af de to temperaturer.), så er de velkomne til at smide et indlæg herind også =) )
Svar #1
23. marts 2008 af spunkieboy (Slettet)
Oka, har faktisk selv opdaget noget nu, men ved ikke om der er god nok overensstemmelse!
Jeg har isoleret delta S i van't hoffs ligning KORREKT nu..hehe
Nu får jeg -406.349 J/mol*K
Ved at bruge Gibbs-energi kan jeg finde frem til det samme!
-delta G = R * T * ln(K)
- delta G = 14336.5 J/mol
delta G = -14336.5 J/mol
Ved at indsætte dette i følgende ligning, isolerer jeg igen delta S og får samme som i van't hoffs ligning:
delta G = delta H - T * delta S
-14336.5 = -159.46 - 357.14 * S
S = -406.349 J/mol
Så jeg må da være der henad nu?
Men som sagt, når jeg udregner delta S ved reaktionsskemaet får jeg -512.18 J/mol
Hvad skyldes så denne forskel?
Da delta S næsten er tryk og temperaturuafhængig, har det næppe noget at gøre med disse parametre...
Nogen bud på hvad forskellen skyldes??
Jeg har isoleret delta S i van't hoffs ligning KORREKT nu..hehe
Nu får jeg -406.349 J/mol*K
Ved at bruge Gibbs-energi kan jeg finde frem til det samme!
-delta G = R * T * ln(K)
- delta G = 14336.5 J/mol
delta G = -14336.5 J/mol
Ved at indsætte dette i følgende ligning, isolerer jeg igen delta S og får samme som i van't hoffs ligning:
delta G = delta H - T * delta S
-14336.5 = -159.46 - 357.14 * S
S = -406.349 J/mol
Så jeg må da være der henad nu?
Men som sagt, når jeg udregner delta S ved reaktionsskemaet får jeg -512.18 J/mol
Hvad skyldes så denne forskel?
Da delta S næsten er tryk og temperaturuafhængig, har det næppe noget at gøre med disse parametre...
Nogen bud på hvad forskellen skyldes??
Svar #2
24. marts 2008 af sapiens (Slettet)
det kan skyldes aflæsningsfejl. det er ikke mulgt at aflæse 1/T særlig præcist. når det er sagt - jeg har ikke kigget på dine udregninger. men så længe du har regnet rigtigt med van't Hoffs ligning tror jeg ikke, at du skal beregne dS ved gibbs-energien. der vil altid være nogle afvigelser ved aflæsning mm.
Skriv et svar til: Bestemmelse af entropi ved en graf :S
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
