Kemi
Syre- Base reaktioner
24. marts 2008 af
kunst77 (Slettet)
I en 0,0500M vandigt opløsning af methansyre måles pH til 2,54. Jeg skal så beregne hydronolysegraden pg styrkekonstanten. Det har jeg gjort men har så fået problemer nu.
Til 1,00L af opløsningen sættes 3,78g natriummethanoat. Antag, at opløsningens volumen ikke ændres ved tilsætningen
c) beregn pH for den nye opløsningen
Der tilsættes nu 40mL 1,00M saltsyre
d) Hvad bliver pH for opløsningen nu??
Håber på hjælp:) Skal afleveres i morgen
Til 1,00L af opløsningen sættes 3,78g natriummethanoat. Antag, at opløsningens volumen ikke ændres ved tilsætningen
c) beregn pH for den nye opløsningen
Der tilsættes nu 40mL 1,00M saltsyre
d) Hvad bliver pH for opløsningen nu??
Håber på hjælp:) Skal afleveres i morgen
Svar #1
24. marts 2008 af mathon
c)
M(HCOONa) = (1 + 12 + 2*16 + 23)u/molekyle = 68 u/molekyle = 68 g/mol
n(HCOONa)_tilsat = (3,78g)/(68 g/mol) = 0,055588 mol
HCOONa er let opløseligt
HCOONa --> HCOO^(-) + Na^(+), hvoraf kan læses
1 mol HCOONa ækvivalerer 1 mol HCOO^(-), hvorfor
0,055588 mol HCOONa ækvivalerer 0,055588 mol HCOO^(-)
[HCOOH ] = 0,0500 M
[HCOO^(-)] = (0,055588 mol)/(1 L) = 0,055588 mol/L = 0,055588 M
pH = pKs + log([HCOO^(-)]/[HCOOH]), som ved indsættelse giver
pH = -log(Ks) + log(0,055588/0,0500)
pH = -log(1,7905*10^(-4)) + log(0,055588/0,0500) = 3,79303 = ca. 3,8
d)
tilsat HCl:
n(HCl) = (40,0 mL)*(1,00 mmol/mL) = 40 mmol
HCl + H2O --> H3O^(+) + Cl^(-)
n(H3O^(+))_tilsat = n(HCl)_tilsat = 40 mmol
ligevægten
HCOOH + H2O <--> H3O^(+) + HCOO^(-) drives nu mod venstre
for at kompensere for de tilførte 40 mmol H3O^(+) (Le Chateliers Princip),
[HCOOH]_før = 0,0500 M
n(HCOOH)_før = (1 L)*(0,0500 mol/L) = 0,0500 mol
n(HCOOH)_efter = (0,0500+0,040) mol = 0,090 mol
n(HCOO^(-))_før = 0,055588 mol
n(HCOO^(-))_efter = (0,055588-0,040) mol = 0,015588 mol
pH_efter = pKs + log(nB_efter/nS_efter)
pH_efter = -log(1,7905*10^(-4)) + log(0,015588/0,090) = 2,98475 = ca. 3,0
...i smuk overensstemmelse med, at pH for en puffer med rimelig pufferkapacitet ikke ændres nævneværdigt selv ved tilsætning af et mindre volumen STÆRK syre (eller base).
M(HCOONa) = (1 + 12 + 2*16 + 23)u/molekyle = 68 u/molekyle = 68 g/mol
n(HCOONa)_tilsat = (3,78g)/(68 g/mol) = 0,055588 mol
HCOONa er let opløseligt
HCOONa --> HCOO^(-) + Na^(+), hvoraf kan læses
1 mol HCOONa ækvivalerer 1 mol HCOO^(-), hvorfor
0,055588 mol HCOONa ækvivalerer 0,055588 mol HCOO^(-)
[HCOOH ] = 0,0500 M
[HCOO^(-)] = (0,055588 mol)/(1 L) = 0,055588 mol/L = 0,055588 M
pH = pKs + log([HCOO^(-)]/[HCOOH]), som ved indsættelse giver
pH = -log(Ks) + log(0,055588/0,0500)
pH = -log(1,7905*10^(-4)) + log(0,055588/0,0500) = 3,79303 = ca. 3,8
d)
tilsat HCl:
n(HCl) = (40,0 mL)*(1,00 mmol/mL) = 40 mmol
HCl + H2O --> H3O^(+) + Cl^(-)
n(H3O^(+))_tilsat = n(HCl)_tilsat = 40 mmol
ligevægten
HCOOH + H2O <--> H3O^(+) + HCOO^(-) drives nu mod venstre
for at kompensere for de tilførte 40 mmol H3O^(+) (Le Chateliers Princip),
[HCOOH]_før = 0,0500 M
n(HCOOH)_før = (1 L)*(0,0500 mol/L) = 0,0500 mol
n(HCOOH)_efter = (0,0500+0,040) mol = 0,090 mol
n(HCOO^(-))_før = 0,055588 mol
n(HCOO^(-))_efter = (0,055588-0,040) mol = 0,015588 mol
pH_efter = pKs + log(nB_efter/nS_efter)
pH_efter = -log(1,7905*10^(-4)) + log(0,015588/0,090) = 2,98475 = ca. 3,0
...i smuk overensstemmelse med, at pH for en puffer med rimelig pufferkapacitet ikke ændres nævneværdigt selv ved tilsætning af et mindre volumen STÆRK syre (eller base).
Svar #2
25. marts 2008 af Andersh89 (Slettet)
Spørgsmål til svaret: hvorfor øges stofmængden af HCOOH når det er HCL som tilsættes og desuden vil HCL jo reagere med vandet så der egentlig kun er Cl- tilbage hvilket ikke kan betragtes som syre.
PS: kunst din fusker!!
PS: kunst din fusker!!
Svar #3
25. marts 2008 af Andersh89 (Slettet)
Aha tror jeg har fundet ud af det selv. Det er fordi ligevægten bliver skubbet mod venstre som du siger. Det giver selvfølgelig mere syre så, og mindre base! Tusind tak :)
Skriv et svar til: Syre- Base reaktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
