Kemi
Kemi beregninger
25. marts 2008 af
Small311 (Slettet)
Temperaturen måles til 25,0 oC og lufttrykket til 1,01325 bar. Til et stort reagensglas tilsættes 20,6 mL 2,00 M HCl og 5,00 g magnesium.
- Beregn volumen af den udviklede gas.
- Omdannes al saltsyre ved reaktionen?
Nogen der kan hjælpe? På forhånd tak!
- Beregn volumen af den udviklede gas.
- Omdannes al saltsyre ved reaktionen?
Nogen der kan hjælpe? På forhånd tak!
Svar #1
25. marts 2008 af mathon
n(HCl) = (20,6 mL)*(2,00 mmol/mL) = 41,2 mmol
M(HCl) = 36,5 g/mol = 0,0365 g/mmol
m(HCl) = (41,2 mmol)*(0,0365 g/mmol) = 1,5038 g
Mg(s) + 2HCl(aq) --> MgCl2(aq) + H2(g), hvoraf læses
1 mol Mg ækvivalerer 2 mol HCl og 1 mol H2, dvs. i mængdeforholdet 1:2:1
eller
24,3 g Mg ækvivalerer 2*(36,5 g) HCl og 1 mol H2
24,3 g Mg ækvivalerer 73 g HCl og 1 mol H2
x g Mg ækvivalerer 1,5038 g HCl og y mol H2, hvoraf
x/24,3 = 1,5038/73 = y/1, hvoraf følger
x = (1,5038/73)*24,3 = 0,4944 g Mg
Al saltsyren omdannes og der resterer (5-0,4944)g Mg = ca. 4,5 g Mg i overskud
y/1 = 1,5038/73, hvoraf
y = 1,5038/73 = 0,0206 mol H2
til beregning af den dannede H2's volumen fås
af idealgasligningen:
V = n*RT/p = (0,0206 mol)*(0,083145 bar*L/(mol*K))*(273+25)K/(1,01325 bar) = (0,0206*0,083145*(273+25)/1,01325)*(mol*bar*L/(mol*K)*K/bar) =
0,503737 L = 503,7 mL
M(HCl) = 36,5 g/mol = 0,0365 g/mmol
m(HCl) = (41,2 mmol)*(0,0365 g/mmol) = 1,5038 g
Mg(s) + 2HCl(aq) --> MgCl2(aq) + H2(g), hvoraf læses
1 mol Mg ækvivalerer 2 mol HCl og 1 mol H2, dvs. i mængdeforholdet 1:2:1
eller
24,3 g Mg ækvivalerer 2*(36,5 g) HCl og 1 mol H2
24,3 g Mg ækvivalerer 73 g HCl og 1 mol H2
x g Mg ækvivalerer 1,5038 g HCl og y mol H2, hvoraf
x/24,3 = 1,5038/73 = y/1, hvoraf følger
x = (1,5038/73)*24,3 = 0,4944 g Mg
Al saltsyren omdannes og der resterer (5-0,4944)g Mg = ca. 4,5 g Mg i overskud
y/1 = 1,5038/73, hvoraf
y = 1,5038/73 = 0,0206 mol H2
til beregning af den dannede H2's volumen fås
af idealgasligningen:
V = n*RT/p = (0,0206 mol)*(0,083145 bar*L/(mol*K))*(273+25)K/(1,01325 bar) = (0,0206*0,083145*(273+25)/1,01325)*(mol*bar*L/(mol*K)*K/bar) =
0,503737 L = 503,7 mL
Svar #3
30. marts 2008 af Small311 (Slettet)
Liiige et hurtigt spøgsmål? Ved volumen ved jeg V står for volumen og n for stofmængden, men hvad er det RT og p står for?
Svar #4
30. marts 2008 af Small311 (Slettet)
Hov, undskyld, jeg ved T er for temp. i kelvin, men R og p?
Skriv et svar til: Kemi beregninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
