Kemi

Aug 94, opg. 1: A-niveau

03. september 2004 af Sabrina (Slettet)
Hej!

Jeg sidder og har lidt bøvl med en kemiopgave.
Opgaven går ud på at afkalke en kaffemaskine. Følgende oplysninger gives:
2H3O+ + CaCO3 -> CO2 + Ca2+ + 3H2O
m(CaCO3)=5g
c(HCl)=0,2M
En syreblanding laves ved at blande 150mL HCl med 1,2L vand.

Jeg skal så beregne pH for syreblandingen.
Idet HCl er en stærk syre, har jeg ikke taget højde for vandet (de 1,2L).
pH=-logcs=0,70
Er det rigtigt?

I næste stykke skal jeg svare på, hvor meget pH for syreblandingen ændres ved afkalkningen (hvor samtlige 5g kalk fjernes).

Jeg beregner ud fra reaktionsskemaet først, hvor meget H3O+, der skal bruges. Derefter beregner jeg, hvor meget H3O+ syreblandingen består af. Trækker de to tal fra hinanden for at finde ud af koncentrationen af H3O+ efter afkalkningen. Dette tal tager jeg så -log til for at finde pH.
pHændring=0,7 (fra sidste delopgave) - den nye pH-værdi

Er dette langt ude? :/

Håber virkelig på, at nogle venlige sjæle vil tage et kik på opgaven :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2004 af frodo (Slettet)

ang PH i den første..

Det er IKKE rigtigt. I og med koncentrationen falder (du fortynder syren), stiger dissociationsgraden, hvorfor pH ændres. Desuden er cs konc Efter fortynding.

Den næste kan jeg ikk helt overskue lige nu. Men lover at kigge på den på et andet tidspunkt.

So I'LL BE BACK

Svar #2
03. september 2004 af Sabrina (Slettet)

Hej Frodo

Tak for dit svar!
Ang. pH i den første opgave:
Skal jeg så i stedet for udregne n(HCl), hvilket vil være lig med n(H3O+). Dermed kan jeg finde [H3O+] ved at sige n/V, hvor V=1,2L+0,15L. pH=-log[H3O+] ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2004 af Damon (Slettet)

"En syreblanding laves ved at blande 150mL HCl med 1,2L vand."

Hvordan kan man vide, hvad dette vil fylde sammen? Det fylder vel IKKE 1,35 L?

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2004 af studentbiokemi (Slettet)

hej jeg har en opgave som jeg slet ikke kan gennemskue?

- Når man bruger Ni som katalysator får man udlukkende methan som produkt, mens en kobberkatalysator giver udelukkende methanol. Ni kan dissociere CO på overfladen, det kan kobber ikke. prøv at opskrive en katalystisk cyklus, der forklare forskellen i selektivitet mellem de to katalysatorer. Hvorfor dannes der forskellige produkter, og ikke blot det termodynamisk mest stabile?

... Håber i kan hjælpe!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2004 af frodo (Slettet)

#2:
Ja det vil jeg mene du skal.

Men ang. nr 2 Så synes jeg bare ikke den burde være så simpel som du gør den til. Men kan ikke helt gennemskue hvad man ellers skal gøre. Jeg tænkte at det måske var noget med puffer. Men det er det vel ikk rigtig, da du ikke har nogen korresponderende syre til kalken.
Så hvis der ikke kommer indvendinger fra andre, må du bare prøve

#4:
Opret din egen tråd.. MEn jeg kender ikke løsningen..

Svar #6
04. september 2004 af Sabrina (Slettet)

Hej Frodo

Mange tak for dit svar :)

Ang. pH i den første opgave:
Skal jeg så i stedet for udregne n(HCl), hvilket vil være lig med n(H3O+). Dermed kan jeg finde [H3O+] ved at sige n/V, hvor V=1,2L+0,15L. pH=-log[H3O+] ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2004 af frodo (Slettet)

#6.. Det er spdan jeg vil mene du skal gøre. Du kan også bare beregne c(HCl) og så indsætte det i formlen.

Formlen for dissociation af en stærk syre hedder jo netop pH=-log(cs)

Svar #8
05. september 2004 af Sabrina (Slettet)

Jeg er lidt forvirret nu. I #1 siger du netop, at jeg IKKE må udregne pH ved at sige pH=-logcs ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. september 2004 af frodo (Slettet)

Nej.. Du skal bruge den formel, Du skal bare tage højde for, at koncentrationen falder.. Når du fortynder syren, falder koncentrationen. Men du kan bare bruge den nfremgangsmåde i #6.

Svar #10
07. september 2004 af Sabrina (Slettet)

Mange tak for din hjælp! :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. september 2004 af frodo (Slettet)

var det hjælp nok??
Forstod du forskellen på de to måder at gøre det på?

Svar #12
09. september 2004 af Sabrina (Slettet)

Hej Frodo!

Jeps, det gjorde jeg. Så nu er afleveringen parat til at blive afleveret i morgen.

Jeg takker endnu en gang for din hjælp :)

Skriv et svar til: Aug 94, opg. 1: A-niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.