Kemi

Hjælp til syre-base beregninger

06. april 2008 af ninjasani (Slettet)
Hjemmeopgaver sæt 2G-2
Syre-basekemi
Afleveres mandag 7. april 2008


4 OMREGNING FRA MASSE% TIL MOL/L TIL pH

4a. Koncentreret svovlsyre, H2SO4, som er 96% regnet efter masse%, har massefyl¬den 1,84 g/mL. Omregn masse% til mol/L efter nedenstående retningslinier:


1. Hvor mange gram vejer 1 L af opløsningen?


2. Hvor mange gram ren svovlsyre er der i denne liter?


3. Hvad er stofmængden (antal mol) af ren svovlsyre i denne liter?


4. Bestem den molære koncentration (også kaldet den formelle koncentration) af svovlsyren.



4b Husholdningseddike er en 5% opløsning af eddikesyre i vand. Densiteten er 1 g/mL.

1. Hvor mange gram eddikesyre er der i 1 L?


2. Hvor mange mol er det?



3. pH-værdien er i nærheden af 2 - hvad fortæller det om eddiken og ethansyre?


Eddikesyre bruges for eksempel til afkalkning af en vandkedel.


4. Hvor mange mL husholdningseddike skal bruges til at fjerne 25 g kalk (CaCO3) i en kedel?
2 CH3COOH(aq) + CaCO3(s) ? Ca2+(aq) + 2 CH3COO-(aq) + CO2(g) + H2O(l)







4c. Hvad er pH i en 10% NaOH, når det vides at densiteten = 1,1089 g/mL.

5. KONCENTRATIONSBEREGNINGER

5a 20,0 mL X-molær HCl titreres med 20,2 mL 0,100 M NaOH. Phenolphtalein er in¬dikator.


1. Opskriv reaktionsskemaet for neutralisationsprocessen.


2. Find stofmængden forbrugt NaOH.




3. Bestem koncentrationen af den X-Molære HCl








5b 20,0 mL NaOH-opløsning titreres med 9,25 mL saltsyre, hvis koncentration er 0,0500 M. Hvad er NaOH-opløsnigens koncentration (formelle koncentration; c)?















5c 10,0 mL fortyndet saltsyre-opløsning neutraliseres med 13,4 mL NaOH-op¬løsning, hvis koncentration er 0,0500 M. Hvad er koncentrationen af saltsyreopløsningen?





Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2008 af Milo00 (Slettet)

Ellers andet?

Svar #2
06. april 2008 af ninjasani (Slettet)

Ved godt det virker som meget, men ville bare gerne have lidt hjælp til den første opgave 4a), men kom til at sætte det hele ind... Undskyld:)

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2008 af Klonny (Slettet)

Altså med hensyn til 4a, opg. 3, kunne en mulighed vel være at gøre således:

0,96*1840 = 1766,4

1766,4/98,086 = 18,800868625 mol

opg. 2:

18,800868625*98,086 = 1766,4 g i blandingen

Det var hvad jeg umiddelbart kan se.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. april 2008 af mathon

4a)
M(H2SO4) = 98 g/mol

c = d/M = (1840 g/L)/(98 g/mol) = 18,8 mol/L = 18,8 M


M(ethansyre) = 60 g/mol:
hydronolysegraden a

a = 10^(-pH)/Cs

ved alle titreringsberegninger
benyttes
V1*c1 = V2*c2

Svar #5
06. april 2008 af ninjasani (Slettet)

Jeg skal have lidt hjælp til 5'eren også... Bare 1 og 2, og kun formler. Ikke resulatater!

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2008 af mathon

5b)
(20 mL)*c = (9,25 mL)*(0,0500 mmol/mL)

5c)
(10,0 mL)*c = (13,4 mL)*(0,0500 mmol/mL)





Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2008 af mathon

i #6
er anvendt

V1*c1 = V2*c2

to gange

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2008 af camilla_jensen (Slettet)

må jeg så spørge hvordan man laver 4b og afstemmer den


Skriv et svar til: Hjælp til syre-base beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.