Fysik
mek, pot og kin energi, pendul
06. april 2008 af
hansiis (Slettet)
Hej.. Jeg sidder her med en opg. jeg ikke lan løse, og det eneste jeg ved er at man skal bruge noget med mek, pot og kin energi.
Opgaven lyder:
Tarzan står i et træ og vil over til Jane, som sidder i et andet træ. Han griber derfor fat i en lian og svinger sig af sted. Lianen danner til at begynde med en vinkel 45° med lodret. Da han når over til Jane, er vinklen 30°. Lianens længde er 14 meter. hvilken fart rammer han Jane med ?
Det er det med vinklen der forvirrer mig.
Er der nogen der er så søde at hjælpe =)
Opgaven lyder:
Tarzan står i et træ og vil over til Jane, som sidder i et andet træ. Han griber derfor fat i en lian og svinger sig af sted. Lianen danner til at begynde med en vinkel 45° med lodret. Da han når over til Jane, er vinklen 30°. Lianens længde er 14 meter. hvilken fart rammer han Jane med ?
Det er det med vinklen der forvirrer mig.
Er der nogen der er så søde at hjælpe =)
Svar #3
06. april 2008 af Sentinox (Slettet)
#1: Det er underordnet, hvis man antager at bevægelsen foregår uden tab af energi.
Energibevarelse:
E_før = E_efter => E_pot_før + E_kin_før = E_pot_efter + E_kin_efter
Hvor "kin" refererer til kinetisk energi, og "pot" til potientiel energi.
Han starter i hvile => E_kin_før=0
Indlægger vi nulpunkt for den potientielle energi fra tyngdekraften, ved positionen "Jane", fås E_pot_efter=0
Altså kan energi bevarelsen simplificeres til:
E_pot_før = E_kin_efter
Den potientielle energi før, kan bestemmes som:
E_pot_før = m*g*h
Den kinetiske energi efter (position "Jane"), kan bestemmes som:
E_kin_efter = 1/2*m*v^2
Samlet haves:
m*g*h = 1/2*m*v^2 <=> v^2 = 2*g*h => v = sqrt(2*g*h)
I ovenstående udtryk er g: tyngdeaccelerationen, og h: højdeforskellen (i lodret retning) mellem start og slutpositionen, som kan bestemmes af den givne geometri.
//Sentinox
Energibevarelse:
E_før = E_efter => E_pot_før + E_kin_før = E_pot_efter + E_kin_efter
Hvor "kin" refererer til kinetisk energi, og "pot" til potientiel energi.
Han starter i hvile => E_kin_før=0
Indlægger vi nulpunkt for den potientielle energi fra tyngdekraften, ved positionen "Jane", fås E_pot_efter=0
Altså kan energi bevarelsen simplificeres til:
E_pot_før = E_kin_efter
Den potientielle energi før, kan bestemmes som:
E_pot_før = m*g*h
Den kinetiske energi efter (position "Jane"), kan bestemmes som:
E_kin_efter = 1/2*m*v^2
Samlet haves:
m*g*h = 1/2*m*v^2 <=> v^2 = 2*g*h => v = sqrt(2*g*h)
I ovenstående udtryk er g: tyngdeaccelerationen, og h: højdeforskellen (i lodret retning) mellem start og slutpositionen, som kan bestemmes af den givne geometri.
//Sentinox
Skriv et svar til: mek, pot og kin energi, pendul
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
