Matematik
Indviklet matematik ;)
06. april 2008 af
Gratian (Slettet)
I historien ”Musgrave ritualet” af Arthur Conan Doyle kommer detektiven Sherlock Holmes med følgende matematiske argument:
”Nu var det hele jo et ganske simpelt regnestykke. Når en stang på 6 fod kastede en skygge på 9 fod, måtte et træ på 64 fod kaste en skygge på 96 fod, og retningen ville begribeligvis være den samme. Jeg målte så den ønskede strækning på 96 fod af i terrænet og nåede dermed næsten hen til husmuren, hvor jeg afmærkede stedet ved at stikke en pind i jorden. De kan nok tænke Dem, hvor henrykt jeg blev, da jeg – blot i en afstand af to tommer fra min pind – opdagede en kegleformet fordybning i jorden.”
Hvad er det for et simpelt regnestykke Sherlock Holmes udfører?
er det ikke målestoksforhold?
1,5
9/6 = 1,5
96/64 = 1,5
6*1,5 = 9
64*1,5 = 96
”Nu var det hele jo et ganske simpelt regnestykke. Når en stang på 6 fod kastede en skygge på 9 fod, måtte et træ på 64 fod kaste en skygge på 96 fod, og retningen ville begribeligvis være den samme. Jeg målte så den ønskede strækning på 96 fod af i terrænet og nåede dermed næsten hen til husmuren, hvor jeg afmærkede stedet ved at stikke en pind i jorden. De kan nok tænke Dem, hvor henrykt jeg blev, da jeg – blot i en afstand af to tommer fra min pind – opdagede en kegleformet fordybning i jorden.”
Hvad er det for et simpelt regnestykke Sherlock Holmes udfører?
er det ikke målestoksforhold?
1,5
9/6 = 1,5
96/64 = 1,5
6*1,5 = 9
64*1,5 = 96
Svar #1
06. april 2008 af Isomorphician
Siderne i ensvinklede trekanter har indbyrdes samme størrelsesforhold.
Svar #2
06. april 2008 af Gratian (Slettet)
hvad menes der? altså den pind , er formet som en trekant? :)
Svar #3
06. april 2008 af Isomorphician
Stangen og dens skygge danner kateterne i en retvinklet trekant.
(Hvis vi går ud fra at stangen er lodret. (Og jorden er vandret))
(Hvis vi går ud fra at stangen er lodret. (Og jorden er vandret))
Skriv et svar til: Indviklet matematik ;)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
