Matematik
statestik, stikprøver osv osv...
07. april 2008 af
skole-pigen (Slettet)
hej..
jeg er i gang med denne opgave og jeg har fundet frem til følgende ting.
Opgaven ser sådan ud:
Forskere i Kræftens Bekæmpelse har fulgt 770 danske patienter, som fik konstateret tarmkræft i perioden 1985-1990, med henblik på at afdække, om det sociale netværk har betydning for patienternes evne til at overleve sygdommen. Undersøgelsen viser ifølge forskerne, at tarmkræftpatienter, der er blevet enlige på grund af skilsmisse eller dødsfald, før sygdommen bliver konstateret, har hele 40 % større risiko for at dø sammenlignet med patienter, der har en partner. Undersøgelsen præsenteres i en avis, hvor der fremsættes følgende påstand: ”Det er en rigtig god idé at finde en at leve sammen med. Ægteskaber redder kræftpatienter”.
Ud fra ovenstående tekst har jeg fundet frem til dette:
Population = Tarmkræftpatienter
Stikprøve = 770 danske tarmkræftpatienter
Skjult variabel = Stikprøveudtagningen er ikke repræsentativ. Det er ikke til at vide om forskerne har undersøgt patienter, der har været lige langt henne i sygeforløbet eller om nogle patienter har været mere syge end andre.
Systematisk fejl = Undersøgelsen siges at gå ud på at undersøge hvorvidt det sociale netværk for en tarmkræftpatient har en indflydelse på patientens overlevelse. Men det de egentlig undersøger er om patienten har en livspartner og ikke om patienten har venner eller ej.
Jeg skal stille 3 kritiske spørgsmål til teksten, men kan efter det jeg er kommet frem til ikke finde på nogen. Er der nogen, der kan skubbe mig hen i den rigtige retning? Og kommentere på det jeg har fundet frem til, hvis det er forkert..
Mvh. Annie
jeg er i gang med denne opgave og jeg har fundet frem til følgende ting.
Opgaven ser sådan ud:
Forskere i Kræftens Bekæmpelse har fulgt 770 danske patienter, som fik konstateret tarmkræft i perioden 1985-1990, med henblik på at afdække, om det sociale netværk har betydning for patienternes evne til at overleve sygdommen. Undersøgelsen viser ifølge forskerne, at tarmkræftpatienter, der er blevet enlige på grund af skilsmisse eller dødsfald, før sygdommen bliver konstateret, har hele 40 % større risiko for at dø sammenlignet med patienter, der har en partner. Undersøgelsen præsenteres i en avis, hvor der fremsættes følgende påstand: ”Det er en rigtig god idé at finde en at leve sammen med. Ægteskaber redder kræftpatienter”.
Ud fra ovenstående tekst har jeg fundet frem til dette:
Population = Tarmkræftpatienter
Stikprøve = 770 danske tarmkræftpatienter
Skjult variabel = Stikprøveudtagningen er ikke repræsentativ. Det er ikke til at vide om forskerne har undersøgt patienter, der har været lige langt henne i sygeforløbet eller om nogle patienter har været mere syge end andre.
Systematisk fejl = Undersøgelsen siges at gå ud på at undersøge hvorvidt det sociale netværk for en tarmkræftpatient har en indflydelse på patientens overlevelse. Men det de egentlig undersøger er om patienten har en livspartner og ikke om patienten har venner eller ej.
Jeg skal stille 3 kritiske spørgsmål til teksten, men kan efter det jeg er kommet frem til ikke finde på nogen. Er der nogen, der kan skubbe mig hen i den rigtige retning? Og kommentere på det jeg har fundet frem til, hvis det er forkert..
Mvh. Annie
Svar #1
07. april 2008 af Mulle-L (Slettet)
Sjovt vi havde samme opgave i dag. Vores lærer kunne dog ikke forkalre den ordentligt.
Men foruden det du har skrevet, undrede vi os over sætningen: "Ægteskaber redder kræftpatienter". I starten af teksten skriver de om tarmkræft, nu er det lige pludselig alle kræftpartienter.
Ved ikke om det var til nogen hjælp.
Men foruden det du har skrevet, undrede vi os over sætningen: "Ægteskaber redder kræftpatienter". I starten af teksten skriver de om tarmkræft, nu er det lige pludselig alle kræftpartienter.
Ved ikke om det var til nogen hjælp.
Svar #3
07. april 2008 af Geton (Slettet)
hvad med denne her. "er der ikke 100% chance for at alle dør?"
Svar #4
07. april 2008 af skole-pigen (Slettet)
jo mange tak mulle, den var egentlig meget god..
og til nr. 2, det var sgu ikke en særlig fin kommentar..
men tak til jer andre! :)
og til nr. 2, det var sgu ikke en særlig fin kommentar..
men tak til jer andre! :)
Skriv et svar til: statestik, stikprøver osv osv...
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
