Kemi

Beregning af koncentration

09. april 2008 af oddense (Slettet)
Betragt følgende tre vandige opløsninger
Opløsning A: 0,200 M propansyre CH3CH2COOH
Opløsning B: 0,100 M natriumdihydrogenphosphat NaH2PO4
Opløsning C: 0,200 M natriumhydroxid NaOH

Ud fra opløsningerne B og C fremstilles der en pufferopløsning med volumen på 1,000 L og en pH på 6,85.
Den fremstillede pufferopløsning blandes med 1,00 mL af opløsning A. Herved ændres pH for pufferopløsningen ikke mærkbart.

Beregn den aktuelle koncentration af ikke hydronolyseret propansyre i blandingen.

Hvordan er det lige jeg skal løse denne opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2008 af mathon

pKs(H2PO4^(-)) = 2,12
pKs(HPO4^(2-)) = 7.21

pH = 6,85 = 2,12 + log[n(HPO4^(2-)/n(H2PO4^(-)], hvoraf
6,85-2,12 = log[n(HPO4^(2-)/n(H2PO4^(-)]
4,73 = log[n(HPO4^(2-)/n(H2PO4^(-)]
n(HPO4^(2-)/n(H2PO4^(-) = 10^4,73 = 53703 - og SÅ er der i hvert fald ikke tale om fortyndet opløsning længere ej heller om en puffer

mon ikke opgaveteksten SKULLE have været
"Opløsning B: 0,100 M natriumhydrogenphosphat Na2HPO4" ?
hvor beregninger
så bliver:

pH = 6,85 = 7.21 + log[n(PO4^(3-)/n(HPO4^(2-)], hvoraf

log[n(PO4^(3-)/n(HPO4^(2-)] = 6,85-7.21 = -0,36

n(PO4^(3-)/n(HPO4^(2-) = e^(-0,36) = 0,697676 = 30/43

1)
n(propansyre) = (1 mL)*(0,200 mmol/mL) = 0,2 mmol = 0,0002 mol

c(propansyre) = (0,0002 mol)/(1,001 L) = 1,998*10^(-4) mol/L =
1,998*10^(-4) mol/L = ca. 2*10^(-4) M


af processen:
Na2HPO4 + NaOH --> 3Na^(+) + PO4^(3-) + H2O, ses at
1 mol dannet PO4^(3-)
ækvivalerer 1 mol forbrugt NaOH og 1 mol forbrugt Na2HPO4

er der anvendt {V1} mL NaOH, som indeholder: V1*(0,200 mmol/mL)

som ækvivaleres af V1*(0,200 mmol/mL) dannet PO4^(3-) og
V1*(0,200 mmol/mL) forbrugt Na2HPO4

af en oprindelig Na2HPO4-mængde på V2*(0,100 mmol/mL) resterer
V2*(0,100 mmol/mL)-V1*(0,200 mmol/mL),
hvoraf

n(PO4^(3-)/n(HPO4^(2-) =
(V1*(0,200 mmol/mL))/(V2*(0,100 mmol/mL)-V1*(0,200 mmol/mL)) = 30/43

30(V2*(0,100 mmol/mL)-V1*(0,200 mmol/mL)) = 43(V1*(0,200 mmol/mL))

(3V2 - 6V1) mmol/mL = (8,6V1) mmol/mL

3V2 - 6V1 = 8,6V1

3V2 = 14,6V1

V2 = 4,86667V1
og
V2 + V1 = 1000, hvoraf ved indsættelse af V2 = 4,86667V1
fås

4,86667*V1 + V1 = 1000

5,86667*V1 = 1000 og

V1 = (1000/5,86667) = 170,455 mL

V2 = (1000-170,455)mL = 829,545 mL

konklusion:
der anvendes 829,545 mL 0,100 M Na2HPO4
og
der anvendes 170,455 mL 0,200 M NaOH


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2008 af mathon

rettelse:
da e^(-0,36) = 30/43 skal være 10^(-0,36) = 0,436516

ændres til følgende
n_b = n_s*0,436516

c_b*V_b*c_b = 0,436516*c_s*V_s
i de følgende ligningsberegninger skrives - for overskuelighedens skyld - talværdier uden enheder, men V regnes i mL og c i mmol/mL = mol/L

0,2*V_b = 0,436516*0,1*V_s, hvoraf

0,2*V_b - 0,0436516*V_s = 0
V_b + V_s = 1000........ som er to ligninger med to ubekendte i V_b og V_s

V_s = 820,4 mL og V_b = 179,2 mL

nu skrives atter med enheder!
hvoraf
n(PO4^(3-))_før = (179,2 mL)*(0,200 mmol/mL) = 35,84 mmol
n(HPO4^(2-))_før = (820,4 mL)*(0,100 mmol/mL) = 82,04 mmol

efter tilsætning af
1,00 mL 0,200 M propansyre, som HØJST frigiver
(1,00 mL)*(0,200 mmol/mL) = 0,200 mmol H3O^(+)-ioner

tvinges
HPO4^(2-) + H2O <--> PO4^(3-) + H3O^(+) mod venstre

n(PO4^(3-))_efter = (35,84-0,200)mmol = 35,64 mmol
n(HPO4^(2-))_efter = (82,04+0,200)mmol = 82,24 mmol
således at

pH_efter = 7.21 + log[(35,64 mmol)/(82,24 mmol)] = 6,846

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2008 af mathon

c_b*V_b*c_b = 0,436516*c_s*V_s --> c_b*V_b = 0,436516*c_s*V_s

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2008 af Optimus Prime (Slettet)

hmm.. er ikke helt med her.. kan du simplificere det lidt ? eller give en kort forklaring..

Desuden undrer jeg mig over at jeg får 2 forskellige facit når jeg forsøger at udregne pH for opløsning 3.. Alt efter om jeg beregner den som stærk base:

pH = 14 - (-log(x . cBase)           Hvor jeg får 13,3

Eller som svag syre:

pH = 0,5 . (pKs - log(csyre))      Hvor jeg får 12,3


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2008 af Optimus Prime (Slettet)

Ingen der kan hjælpe ??


Skriv et svar til: Beregning af koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.