Kemi
Bare rettelse af to spg! Nogen der har tid/lyst? :-)
17. april 2008 af
Small311 (Slettet)
Der foreligger følgende ligevægt i vandig opløsning:¨
Fe^3+(aq) + SCN^-(aq) <-> [Fe(SCN)]^2+(aq)
Ligevægtsopløsningen fortyndes med vand til det dobbelte volumen, så alle koncentrationer halveres.
- Hvorledes forskydes ligevægten ved fortyndingen?
Vi observede i reagensglas 1.1 en farveændring, hvor der fremkommer en mørkere rødlig farve. Det gør der fordi, at ligevægtn forskydes mod højre. Det vil sige at der dannes flere ionkomplekser og derved en kraftigere rød farve. Det kan forklares ved at kigge på ligevægtsloven:
y=[FeSCN^2+]/([Fe^3+]*[SCN^-]) = k = 890M^-1
Man kan ved hjælp af dette se, at hvis det skal give 890M^-1 så skal vi have et meget stort produkt for at vi kan få dette i forhold til at det er to reaktanter som skal ganges sammen for neden. Produktet må derfor være 890 gange større end de to reaktanter nederst, hvis ligevægtskonstanten er de 890M^-1.
Fe3+(aq) + SCN-(aq) <-> FeSCN2+(aq)
Nu kigger vi så på reaktionen som der er forløbet og af det kan vi se, at for at vi skal have så stor en mængde af komplekset må der være foregået en kraftig reaktion imod højre.
hvor en lys rød er gået imod farven mørkerød. Derfor kan jeg som godt sige, at reaktionen er forløbet imod højre.
Fe3+(aq) + SCN-(aq) <-> FeSCN2+(aq)
Det kan forklares ved hjælp af le Chateliers princip. Da vi har foretaget et indgreb på venstre side ved at tilsætte Fe(NO3)3 vil det fremkalde en forskydnings som modvirker indgrebet og derfor foregår der en reaktion imod højre for at opnå ligevægt. Derved bliver antallet af ionkomplekser størrere og derved for vi en rødligere farve.
- I hvilken retning forskydes følgende ligevægt ved opvarmning:
2SO2(g) + O2(g) <-> 2SO3 ?rH^o=-198kJ/mol
Ved opvarmning som i reagensglas 3.1 har jeg observeret en opvarmning, hvor at glasset blev lysere end det første glas som jeg sammenligner med. Der har foregået en reaktion imod venstre, da væsken er lysere hvilket vil sige der bliver en mindre mængde af ionkomplekset i væsken. Da vi foretager et indgreb, hvor vi øger varmen og derved for varmenergi bevæget imod højre, resulterer det i en forskydning, for at formindske effekten og derfor går reaktionen imod venstre.
Fe^3+(aq) + SCN^-(aq) <-> [Fe(SCN)]^2+(aq)
Ligevægtsopløsningen fortyndes med vand til det dobbelte volumen, så alle koncentrationer halveres.
- Hvorledes forskydes ligevægten ved fortyndingen?
Vi observede i reagensglas 1.1 en farveændring, hvor der fremkommer en mørkere rødlig farve. Det gør der fordi, at ligevægtn forskydes mod højre. Det vil sige at der dannes flere ionkomplekser og derved en kraftigere rød farve. Det kan forklares ved at kigge på ligevægtsloven:
y=[FeSCN^2+]/([Fe^3+]*[SCN^-]) = k = 890M^-1
Man kan ved hjælp af dette se, at hvis det skal give 890M^-1 så skal vi have et meget stort produkt for at vi kan få dette i forhold til at det er to reaktanter som skal ganges sammen for neden. Produktet må derfor være 890 gange større end de to reaktanter nederst, hvis ligevægtskonstanten er de 890M^-1.
Fe3+(aq) + SCN-(aq) <-> FeSCN2+(aq)
Nu kigger vi så på reaktionen som der er forløbet og af det kan vi se, at for at vi skal have så stor en mængde af komplekset må der være foregået en kraftig reaktion imod højre.
hvor en lys rød er gået imod farven mørkerød. Derfor kan jeg som godt sige, at reaktionen er forløbet imod højre.
Fe3+(aq) + SCN-(aq) <-> FeSCN2+(aq)
Det kan forklares ved hjælp af le Chateliers princip. Da vi har foretaget et indgreb på venstre side ved at tilsætte Fe(NO3)3 vil det fremkalde en forskydnings som modvirker indgrebet og derfor foregår der en reaktion imod højre for at opnå ligevægt. Derved bliver antallet af ionkomplekser størrere og derved for vi en rødligere farve.
- I hvilken retning forskydes følgende ligevægt ved opvarmning:
2SO2(g) + O2(g) <-> 2SO3 ?rH^o=-198kJ/mol
Ved opvarmning som i reagensglas 3.1 har jeg observeret en opvarmning, hvor at glasset blev lysere end det første glas som jeg sammenligner med. Der har foregået en reaktion imod venstre, da væsken er lysere hvilket vil sige der bliver en mindre mængde af ionkomplekset i væsken. Da vi foretager et indgreb, hvor vi øger varmen og derved for varmenergi bevæget imod højre, resulterer det i en forskydning, for at formindske effekten og derfor går reaktionen imod venstre.
Skriv et svar til: Bare rettelse af to spg! Nogen der har tid/lyst? :-)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
