Kemi

pH beregning

24. april 2008 af loslundos (Slettet)
Jeg har en opgave om afkalkning af en kaffemaskine. Jeg ved at der er 150ml 2,0 M saltsyre i blandingen og 1200ml vand.

jeg skal først beregne pH for syreblandingen:
n=m/M
M=36,46

c=n/v
V=1350

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2008 af dnadan (Slettet)

M? Hvor komme den fra?

du skal først beregne stofmængden af saltsyre ved n_HCl=c*V_HCl

Herefter kan koncentrationen af saltsyre i blandingen beregnes ved:
c=V_total/n_HCl

Hvorefter pH beregnes ved:
pH=-log[H30+]=-log(c_HCl)

Svar #2
24. april 2008 af loslundos (Slettet)

okay dvs 2mol/L/0,150L =13mol
1,350L/13mol= 0,10mol/L
pH= -log(0,10)= 0,98
ser det rigtigt ud?
og mange tak

Svar #3
24. april 2008 af loslundos (Slettet)

ups du havde skrevet gange
nHCL= 2gange 0,150 = 0,3
c= 1,350L / 0,3 = 4,5
pH= 0,65

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2008 af dnadan (Slettet)

Prøv lige at tage et kig på formlerne igen. En stofmængde på 13 et meget stor.

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2008 af mathon

n(HCl) = V*c = (150 mL)*(2,0 mmol/mL) = 300 mmol = 0,3 mol
i opløsningsrumfanget 12 L

[H3O^(+)] = [HCl] = (0,3 mol)*(1,2 L) = 0,25 mol/L = 0,25 M

pH = -log([H3O^(+)])= -log(0,25) = 0,6

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. april 2008 af mathon

opløsningsrumfanget 12 L --> opløsningsrumfanget 1,2 L

Svar #7
24. april 2008 af loslundos (Slettet)

hvis du gider og har tid har jeg lige et spørgsmål mere. Hvor meget ændres pH for sygeblandingen ved afkalkning?

ved afkalkningen fjernes der 5,0g CaCO3 ifølge reaktionsskema:
H30+ + CaCo3 --> CO2 + Ca2+

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. april 2008 af mathon

nej hvordet går

[H3O^(+)] = [HCl] = (0,3 mol)*(1,2 L) = 0,25 mol/L = 0,25 M
-->
[H3O^(+)] = [HCl] = (0,3 mol)/(1,2 L) = 0,25 mol/L = 0,25 M

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. april 2008 af mathon

hvordet --> hvor det

Svar #10
24. april 2008 af loslundos (Slettet)

jamen det samlede volume er jo 1350 ml eller 1,35l

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. april 2008 af mathon

2H3O^(+) + CaCO3 --> CO2 + Ca^(2+) + 3H2O, hvoraf
2 mol H30^(+) ækvivalerer 1 mol CaCO3, dvs. i mængdeforholdet 2:1

M(CaCO3) = 100,09 g/mol

n(CaCO3) = (5,0 g)/(100,09 g/mol) = 0,05 mol, som
ækvivalerer 2*(0,05 mol) = 0,1 mol H3O^(+)

der er altså forbrugt 0,1 mol H3O^(+) af en oprindelig mængde på 0,25 M
hvorfor
der resterer
(0,25-0,1)mol = 0,15 mol H3O^(+) i opløsningsrumfanget 1,2 L

[H3O^(+)]_efter = (0,15 mol)/(1,2 L) = 0,125 mol/L = 0,125 M

pH_efter = -log([H3O^(+)_efter]) = -log(0,125) = 0,9

Svar #12
24. april 2008 af loslundos (Slettet)

tak for hjælpen men der er nu stadig et samlet volume på 1,35L

Brugbart svar (2)

Svar #13
24. april 2008 af mathon

korrektion i følge
#12

n(HCl) = V*c = (150 mL)*(2,0 mmol/mL) = 300 mmol = 0,3 mol
i opløsningsrumfanget 1,35 L

[H3O^(+)] = [HCl] = (0,3 mol)/(1,35 L) = 0,222222 mol/L = 0,222222 M

pH = -log([H3O^(+)])= -log(0,222222) = 0,653213 = ca. 0,7



2H3O^(+) + CaCO3 --> CO2 + Ca^(2+) + 3H2O, hvoraf
2 mol H30^(+) ækvivalerer 1 mol CaCO3, dvs. i mængdeforholdet 2:1

M(CaCO3) = 100,09 g/mol

n(CaCO3) = (5,0 g)/(100,09 g/mol) = 0,05 mol, som
ækvivalerer 2*(0,05 mol) = 0,1 mol H3O^(+)

der er altså forbrugt 0,1 mol H3O^(+) af en oprindelig mængde på 0,3 mol
hvorfor
der resterer
(0,3-0,1)mol = 0,2 mol H3O^(+) i opløsningsrumfanget 1,35 L

[H3O^(+)]_efter = (0,2 mol)/(1,35 L) = 0,148148 mol/L = 0,148148 M

pH_efter = -log([H3O^(+)_efter]) = -log(0,148148) = 0,829304 = ca. 0,8

Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.