Fysik

ét spørgsmål --> blgelængde!

26. april 2008 af 887 (Slettet)
Jeg har målt førsteordens linjen til 54,6cm af det røde linjespektrum

afstanden fra gitter til lampe /væggen/ centralplet var 34 cm.

gitterkonstanten er 0,001/300=3,333

hvordan beregner jeg bølgelængden for det røde lys i spektrummet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2008 af Lisa02 (Slettet)

Du har din gitterligning. Men først skal du finde vinklen, dette gøre du ved at bruge:
sin(ø)=S/L, hvoraf S er afstanden mellen 0.orden og 1.orden og L er afstanden mellem gitteret og tavlen.

sin(ø)=S/L <=>
sin(ø)=(54,6)/(34) <=>
sin(ø)=1,61 <=>
ø=(sin^(-1)(1,61) <=>
UNDERF...

Siden resultatet kommer ud som OVER 1, så kan man ikke beregne dette i sinus. Jeg må lade en anden tage over.

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2008 af Lisa02 (Slettet)

min fejl..

Jeg satte dem forkert ind:

sin(ø)=S/L <=>
sin(ø)=(34)/(54,6) <=>
sin(ø)=0,62 <=>
ø=(sin^(-1)(0,62) <=>
ø=38,32

Du bruger nu din gitterformel:

lambda=(d*sin(ø))/n

sæt nu din værdier ind og udregne lambda

Svar #3
26. april 2008 af 887 (Slettet)

(0,001/300)*sin(38,51)(1)=207,57? er det ikek for lidt? Af databogen fremgår det at bølgelængden for det røde linjespektrum er 667,82??

jeg deler med 1 fordi det er 1. orden ikke?

Svar #4
26. april 2008 af 887 (Slettet)

come on guys sidder med en rapport har siddet med de i 6 timer nu!!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

#0.
Der er noget helt galt med jeres resultater, såfremt bølgenlængden skal lande inden for rødt lys' bølgelængdeinterval (625-740 nm).

Svar #6
26. april 2008 af 887 (Slettet)

shit nej!! Det er lilla/blåt lys!

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2008 af Lisa02 (Slettet)

#3, ja du deler med 1 hvis det er 1.orden..

Hvade det været 2.orden, skulle du dele med 2

Svar #8
26. april 2008 af 887 (Slettet)

Jeg får end ikke noget der er i nærheden af det databogen påstår! :(

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. april 2008 af Lisa02 (Slettet)

#0

Hvad var jeres gitterkonstant? du har nemlig ikke angivet om det er i meter, nanometer eller...??

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

Problemet er snarere ved målene. En vinkel på 58 grader er ganske besyndeligt. Det bør snarere være ca. 10 grader.

Svar #11
26. april 2008 af 887 (Slettet)

min lærer sagde at det var 0,001/300 om vil mene det er nanometer?

Svar #12
26. april 2008 af 887 (Slettet)

altså vi målte jo fra 0. ordens pletten og ud?

Brugbart svar (0)

Svar #13
26. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

#11.
Det er i meter. Det passer fint med 300 streger pr. mm.

Svar #14
26. april 2008 af 887 (Slettet)

vi målte fra midten af og ud. måler vi ud til højre får vi 54,6 cm måler vi ud til venstre og ud får vi 45,3 cm

Svar #15
26. april 2008 af 887 (Slettet)

#13

kan du vise udregningen? Det vil gøre det lidt nemmere at forstå?

Svar #16
26. april 2008 af 887 (Slettet)

afhænher bølgelængden ikke af stoffet? vi brugte jo He og et gitter med 300 linjer pr. mm, hvor andre brugte et gitter med 600 linjer pr. mm og et andet stof..

Brugbart svar (0)

Svar #17
26. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

#15.
300 streger pr. mm = 1mm/300 = 0.001m/300 = 3.333*10^-6 m

#16.
Tja, bølgelængden afhænger af lasertypen. En HeNe-laser har en bølgelængde på 632.8 nm, som er i den røde del af det synlige spektrum.

Svar #18
26. april 2008 af 887 (Slettet)

Det her er jo for latterligt!!

Vi har kun noteret afstanden fra gitteret til lampen og ikke ind tik væggen!! :S

Brugbart svar (0)

Svar #19
26. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

#18.
Ja, det er ikke smart.

Skriv et svar til: ét spørgsmål --> blgelængde!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.