Kemi

mol - molarmasse mm. udregnet rigtigt?

09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)
Jeg skal udregne massen, antal mol og molærmassen for reaktionsskemaet:
2NaHCO3 -> CO2 + H2O + Na2CO3

Massen for NaHCO3 = 6,3
n/Mol for NaHCO3 = 0,07
Molærmasse for NaHCO3= 84,008

Skal jeg gange med 2 hele vejen igennem når jeg har 2NaHCO3?
massen: 2*6,3
n/mol: 2*0,07
molæremassen: 84,008

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2004 af frodo (Slettet)

moltallet afhænger afkoefficienten. Derfor gør massen det også.
Dog ikke hvis du direkte får oplyst n eller m.

Kun hvis du beregner det ud fra de andre stoffer i ligningen.

Molarmassen afhænger kun af stoffet, og IKKE af koefficienten.

Svar #2
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

oki.. jeg har også kun udregnet molarmassen for stoffet.

hvis jeg videre skal udregne det for CO2 har jeg gjort:

Molæremasse: 44,01
n/mol: 0,07
Masse: 0,07*44,01 = 3,0807 g

-- Er det den rigtige fremgangsmåde?
og skal jeg ikke bare bruge det samme antal mol i de andre stoffer (H2O) og (Na2CO3) ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2004 af frodo (Slettet)

det kommer an på hvilke oplysninger, du får i opgavens start!!

Svar #4
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

forsøgets oplysninger(fra starten af):
massen af NaHCO3:(massen før - massen efter forbrænding): 6,3g

Molarmassen for NaHCO3:84,008
Har udregnet antal mol til at være:
6,3/84,008= 0,07


Svar #5
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

i de andre stoffer er der kun oplyst deres molarmasse.

Svar #6
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

..så jeg gik ud fra at man skulle bruge det samme antal mol, til at beregne deres masse (?)

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2004 af frodo (Slettet)

ok.. Så kigger du på koefficienterne i reaktionen, og ser at du skal gange stofmængden med 0,5 så du får de andre, idet, der står 2 foran NaHCO3, og 1 foran de andre.

2 bliver til 1, altså en halvering..

Svar #8
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

jep jeg er helt med! takker!

Skriv et svar til: mol - molarmasse mm. udregnet rigtigt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.