Fysik
Mekanik før og efter
02. maj 2008 af
Omran.abdel (Slettet)
Jeg har om Atwoods faldmaskine, og jeg skal vise at hvis der er en energibevarelse skal der gælde at E mekanik før = E mekanik efter. og det skal jeg ved at bestemme faldhøjden og sluthastigheden først. hvilke formler skal jeg bruge til at bestemme disse.
tak på forhånd .
tak på forhånd .
Svar #1
02. maj 2008 af bboblzs (Slettet)
Det der sker ved maskinen er jo at potentiel energi omsættes til kinetisk energi idet man ser bort fra luftmodstand og gnidning ved trisserne.
Da Emek er bevaret er -dEpot=dEkin. sagt på dansk: Den mister lige så meget potentiel energi som den får kinetisk energi. Epot=m*g*h
Ekin =1/2*m*v^2. Derfor vil sluthastigheden afhænge af faldhøjden.
Altså gælder idet der kun ses på størrelser således at minustegnet kan fjernes at:
m*g*h=1/2*m*v^2
g*h=1/2*v^2
g/(1/2)=v^2/h
2g=v^2/h
18.64*h=v^2
Der er altså ligefrem proportionalitet mellem v^2 og h med proportionalitetsfaktoren 2g, hvilket er 18.64 m/s^2
Idet der kun ses på størrelsen kan man se bort fra den negative løsning således at
KvRod(18.64 m/s^2 *h)=v.
Det er nu blot at efterprøve. Kan ikke helt huske hvordan forsøget præcis fungerer så kan ikke hjælpe dig med hvordan man i praksis gør det.
Da Emek er bevaret er -dEpot=dEkin. sagt på dansk: Den mister lige så meget potentiel energi som den får kinetisk energi. Epot=m*g*h
Ekin =1/2*m*v^2. Derfor vil sluthastigheden afhænge af faldhøjden.
Altså gælder idet der kun ses på størrelser således at minustegnet kan fjernes at:
m*g*h=1/2*m*v^2
g*h=1/2*v^2
g/(1/2)=v^2/h
2g=v^2/h
18.64*h=v^2
Der er altså ligefrem proportionalitet mellem v^2 og h med proportionalitetsfaktoren 2g, hvilket er 18.64 m/s^2
Idet der kun ses på størrelsen kan man se bort fra den negative løsning således at
KvRod(18.64 m/s^2 *h)=v.
Det er nu blot at efterprøve. Kan ikke helt huske hvordan forsøget præcis fungerer så kan ikke hjælpe dig med hvordan man i praksis gør det.
Skriv et svar til: Mekanik før og efter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
