Matematik

beskriv, hvilken information den matematiske model giver

03. maj 2008 af mulle2005fcm (Slettet)
Sidder lige med en opgave der lyder nogenlunde sådan her:

Bromkoncentrationen ændre sig med tiden og kan beskrives:

f(t)=3-3*e^-(0,0116t)

f(t) = koncentrationen og t = tiden i sek.

Jeg skal nu beskrive, hvilken information den matematiske model giver om bromkoncentrationens udvikling.

Det forvirre mig, at der er står 3-3, betyder det bare, at ved t=0 er koncentrationen = 0?

Kan jeg bare skrive, at funktionen kan beskrives som en eksponentiel udvikling og er aftagende, fordi det gælder, at f(x)=e^(-x) og begyndelsesværdien er 0?

Håber der er nogle, der har tid til at hjælpe.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2008 af dnadan (Slettet)

Der står ikke 3-3, der står f(t)=3-3*e^(-0,0116t)

Begyndelsesværdien må være:
f(0)=3-3*e^(-0,0116*0)=0


Svar #2
03. maj 2008 af mulle2005fcm (Slettet)

Jo, det er jeg godt med på, skrev bare 3-3, fordi e^0 er 1 og derfor ender det jo med at give 3-3...

Det jeg ikke forstår er, hvad det helt præcist er for en funktion og, hvordan jeg kan aflæse vækstraten, for selvom k = -0,0116, så er funktionen voksende, når man tegner den på grafregneren?

Er der nogen, der kan forklare, jeg ved slet ikke, hvad jeg skal skrive.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj 2008 af dnadan (Slettet)

Overvej, hvad e^(-0,0116t) giver for t-->oo, så vil du forstå, hvorfor grafen for f stiger (og har denne en grænseværdi, hvis dette er tilfældet, hvad er den så)?

Svar #4
04. maj 2008 af mulle2005fcm (Slettet)

hmm.. Nu tror jeg, jeg begynder at forstå.

Hvis t går mod uendelig, vil e blive mindre og til sidst 0. Derfor: Jo længere tid der går, jo tættere kommer koncentrationen på grænseværdien, som må være 3.

Ved godt det er lidt kluntet formuleret, men er jeg på sporet?

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. maj 2008 af dnadan (Slettet)

det er korrekt :-)

Svar #6
04. maj 2008 af mulle2005fcm (Slettet)

Fedt!
Tusind tak for hjælpen:)

Skriv et svar til: beskriv, hvilken information den matematiske model giver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.