Debat

Jeg skal s'' være læge!

07. maj 2008 af TanteOda (Slettet)
Det er for tit, at jeg på SP støder på unge 2. og 3. generationsindvandre, der kun ønsker stillinger som læge eller advokat. Er det ønsker de henter hjemmefra, som i familien anses som prestige? Der findes masser af stillinger indenfor fysik, kemi og matematik med minimumsløn på 50 k mdr. Jeg har endnu til gode, at læse at en ung ønsker job indenfor it-branchen! Er du god, bestemmer du stort set selv din egen løn (inden for it-branchen). Det gør du knagmer ikke som læge, og advokat er rimeligt fikseret på i hvilken virksomhed du får en stilling, hvilken rang og om det er statsorienteret eller erhverv. Nu kommer jeg fra it-branchen og jeg ville da gerne have, at der var flere unge kvinder og mænd af 2. og 3. generation, der søgte ind. Vi har hårdt brug for jer, og gode hjerner tjener naturligvis OGSÅ gode penge!

Men hvad er årsagen til, at det altid er advokat eller læge 2. og 3. generationsindvandre går efter? Er det deres forældre, der rækker efter de "nemmeste" titler?

TanteOda

Svar #1
07. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

Og så vil jeg i øvrigt sige, at en god elektriker og en seriøs smed eller snedker, scorer kassen! Det er hardcore-jobs og er man superdygtig, så er lønnen også derefter! - Den kan meget vel, ofte, overgå en statsadvokats løn!

Brugbart svar (2)

Svar #2
08. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

Hej TantaTingest ;)
Hvem siger at det er i************ FORÆLDRE der får deres børn til at gå efter netop de stillinger, som du nævner?


Hilsen,
Liv


PS; Jeg HADER ordet "indvandrer" - man skulle nærmest tro at folk BARE sådan er vandret ind i landet, hvilket ikke er tilfældet for alle)

Svar #3
08. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

"Hvem siger at det er i************ FORÆLDRE der får deres børn til at gå efter netop de stillinger, som du nævner?"

Det er netop det, som jeg stiller spørgsmålstegn ved. Har du en first-hand forklaring, vil jeg meget gerne læse om den. Hvem er det, der bestemmer mest? Og hvorfor er det altid de s/h titler og ikke det der ligger imellem? En god smed kan jo tjene dobbelt så meget som en advokat i Danmark.

TanteOda

Brugbart svar (1)

Svar #4
08. maj 2008 af janko (Slettet)

Hej TanteOda

>Jeg< er dansk med anden etnisk baggrund og vil da forsøge at svare på dit spørgsmål omkring 2. og 3. generationsindvandrers valg af uddannelse ...

Til dit undren tænker jeg, hvilke forældre der ikke ønsker deres børn en "pæn uddannelse"? Dertil vil jeg sige, at LANGT fra alle 2. og 3. generationsindvandre kan eller har i tankerne om at uddanne sig til læge, advokat etc. De har hverken hjernen til det eller opbakningen til det hjemmefra.

Mine forældre har altid været en god støtte og bakket os alle sammen (mine søskende)op - specielt med hensyn til uddannelse. Ikke valg af uddannelse, men støtte til den uddannelse/stilling vi ønsker!

Jeg må dog erkende, at nok mange udenlandske forældre er uvidende omkring hvad prestige egentlig er >her< i landet. De kommer jo fra lande, hvor kun toppen (læger, advokater, ingeniører etc.) er kendte for deres gode arbejde. Håndværker og andre anses ikke for noget specielt.
Når jeg spekulere over det du skriver, så må min vurdering være: Forældrene, til de 2. og 3. generationsindvandre, som ønsker deres børn uddannet som læger, advokater osv., ikke har kendskab til det danske arbejdsmarkedsforhold. Hermed mener jeg, at de ikke forstår, at det IKKE er pinligt eller mindre godt at være elektriker eller smed f.eks.


Dertil vil jeg sige, at jeg højstsandsynligt nok uddanner mig enten som læge eller tandudtrækker:) - ikke et ønske fra mine forældre, men et valg som jeg selv har truffet!
Jeg ønsker at være læge fordi jeg finder stillingen ganske interessant - specielt mht. at redde menneskeliv gennem operationer! Eller tandlæge, fordi jeg måske ser mig selv som tandlæge i Schweiz om 10 år:), hvor jeg arbejder sammen med mine bekendte. Jeg har bare mine interesser inden for sygehusevæsenet og der er et hav af andre muligheder, hvis jeg en dag fortryder mit valg :D

/Ayhan

Svar #5
08. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

Hej Janko/Ayhan

Tak for din beskrivende og berigende tilføjelse til emnet – det er dejligt med et længere indlæg. Hvad jeg har tænkt sammen i mit indlæg, har ikke umiddelbart været langt ude, kan jeg forstå på det, du skriver. Som du skriver, forældrene har ikke en forståelse af hvad der er prestige i det danske samfund, at være en dygtig smed (nærmest umuligt!!) er lige så godt, som at være en god advokat, altså indkomstmæssigt! (Jeg spørger gerne hvad en supergod smed kan indtjene pr. mdr. er der nogen, der er interesseret – men du skal altså være superdygtig!! Perfektionist, matematisk dygtig!)
Jeg har selvfølgelig også set unge af anden etnisk baggrund end dansk, blive presset til noget de egentlig ikke er interesseret i, men simpelthen bliver nød til, fordi forældrene synes det er ”passende”. Det er surt, ikke kun for den unge alene, men også Danmark som helhed, som går glip af en dansk unge, som i virkeligheden kunne have været bragende dygtig i et andet fag og dermed en god indtjening værd.

Jeg siger det lige igen – Vi har altså virkelig brug for dig it-faget!

Tanten

Svar #6
08. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

Fik jeg sagt, at der er totalmangel på it-folk indenfor alle interessefelter? Og det vil der også være om 10 år og 20 år?

Brugbart svar (1)

Svar #7
08. maj 2008 af BentJ (Slettet)

OT:
Hvad er din profession Tante? Jeg spørger af ren nysgerrighed.

Svar #8
08. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

Jeg er it-branchen - tror ikke det kommer som nogen overraskelse ;-)

Brugbart svar (1)

Svar #9
08. maj 2008 af BentJ (Slettet)

Det anede mig :)
Nu skal jeg ikke forstyrre dit indlæg mere.

Svar #10
08. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

Vi har seriøs mangel på folk! Der findes så mange unge derude, som vi kunne bruge. Vælg IT! :-)

Brugbart svar (1)

Svar #11
08. maj 2008 af Oxoniensis (Slettet)

Som en generel rel: forældre uden uddannelse vil uden tvivl have kendskab til en læge og en advokat (selv i de mest primitive stammer vil der findes lignende funktionære). Derfor anses det at være læge som noget meget prestigefuldt. Det er desværre en misforståelse.

Svar #12
08. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

Fuldstændig enig. Det er en KÆMPEMISFORSTÅELSE!

Svar #13
08. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

(Hussain, jeg regner med dig indenfor it!)

Brugbart svar (1)

Svar #14
08. maj 2008 af Romulus (Slettet)

Styr nu din hvervekampagne, tanteoda! Det er da ualmindeligt trættende at høre på det konstant..

Folk skal da selv have lov til at bestemme, hvad de ønsker at uddanne sig som, og derfor nytter det ikke, at du kommer her og fortæller folk, hvad der er skidt og kanel. Det kan godt være, at lønnen er dit incitament for valg af arbejde/studie, men det er heldigvis ikke eneste årsag hos langt størstedelen - og man kommer utvivlsomt til at køre død i faget, hvis det er eneste motivation! Desuden synes jeg ikke, man kan pege fingre af folk, der ønsker længereværende videregående uddannelser - det fortjener blot et "godt gået" samt et skulderklap. Jeg ved ikke, om dit postulat kan betegnes som et falsum, men jeg tvivler på, at samtlige udlændinge såvel som danskere har ambitioner, potentiale og ikke mindst gennemsnittet for at komme ind på fx lægestudiet..

Brugbart svar (1)

Svar #15
08. maj 2008 af Peden (Slettet)

#14:
Jeg synes, trods den lidt pågående stil, at det er en befrielse med sådan et indlæg.

Jeg synes helt seriøst at det at læse medicin er blevet lige lovligt opreklameret, og der går jo næsten ikke en uge på sSudieportalen hvor der ikke er nogen der klager deres nød over ikke at have et godt nok snit til at komme ind på lægestudiet.


Brugbart svar (1)

Svar #16
08. maj 2008 af Roman Garcia

TanteOda skrev:
"at være en dygtig smed (nærmest umuligt!!) er lige så godt, som at være en god advokat, altså indkomstmæssigt!"

Rolig nu. Det passer jo ikke.
Det er korrekt, at hvis man tager erhverv som tømre, murer og lignende kan deres livsløn være ligeså høj som en gennemsnitlig advokat, og den er sikkert højere, hvis man tæller murer og tømres sorte arbejde med.

Dog skriver du en god advokat. Hvis du er en god selskabsretlig advokat i kbh, så vil jeg gerne se den smed, der man matche den løn.



Generelt vedrørende debatten, så er det korrekt, at der er mange 2. og 3. generationsindvandre på medicin, jura og en række ingeniørstudier, og det er da sikkert, at der er et vist pres på hjemmefra. Men er det anderledes hos danskere? Der er rigtig mange danskere, der også bliver presset af forældre til at vælge en bestemt uddannelse, og her er det ofte også medicin, jura og ingeniørstudiet, som er målet.

Brugbart svar (1)

Svar #17
08. maj 2008 af Romulus (Slettet)

#15
Kan kun give dig ret, men jeg mener, det løber af sporet, når det er rettet mod en gruppe i samfundet. Jeg vælger at kalde det et postulat så længe, der ikke er dokumenteret noget. Det er jo langt fra sikkert, at mønstret er forskelligt fra denne gruppe til "ærkedanskerne"..Jeg har i hvert fald min tvivl, når det kommer til tale om procentdel..

Brugbart svar (1)

Svar #18
08. maj 2008 af NuclearWarhead (Slettet)

#15

Og det er især piger der er tale om - (og min teori er at det er en form selvrealiseringsprojekt - se hvor perfekt jeg er! i stedet for faglig interesse). Det er kommet så langt at SDU jo afholder samtaler så karaktererne ikke er det eneste kriterium fordi for mange piger hindrer rekrutteringen inden for visse specialer. Det samme gælder dyrlæger. Det store antal piger gør det svært at tiltrække folk til specialer som dyrlæge for større dyr til fx slagterier fordi pigerne typisk vælger de små husdyr i stedet.

Svar #19
08. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

Romulus,
Jeg har på intet tidspunkt givet udtryk for at folk ikke selv må bestemme hvad de ønsker at uddanne sig som. Jeg har heller ikke givet udtryk for at en uddannelse frem for en anden er skidt. Jeg peger heller ikke fingre ad folk, der vælger uddannelse. Til sidst må jeg altså gøre dig det klart, at jeg heller ikke ligger op til, at der er tale om ”samtlige”, som er ordet du bruger. Med andre ord, jeg synes virkelig du presser citronen, når du på den måde tillægger mig ord og formuleringer jeg ikke har skrevet. Jeg tager derfor stærkt afstand fra dit indlæg.

TanteOda

Brugbart svar (1)

Svar #20
08. maj 2008 af Marcus (Slettet)

"En god smed kan jo tjene dobbelt så meget som en advokat i Danmark"
Dette er langt fra sandheden ligesom #16 pointerer.

Endvidere vil jeg ikke tro man som studerende vil komme langt i sin uddannelse som mediciner, ingeniør eller jurtist, hvis man ikke selv har viljen og lysten til det. Nuvel forældrenes ønske kan da være en markant drivkraft, men denne holder ikke længe, hvis man ikke selv finder studiet interessant og derfor kæmper sig igennem.


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 57 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.