Matematik

model til at fremstille prognose

10. maj 2008 af P.L. (Slettet)
Fosforkoncentrationen (målt i ug fosfor pr. liter) i Kruså sø faldt fra 230 i 1998 til 64 i 2005. I en model går man ud fra, at fosforkoncentrationen som funktion af tiden er eksponentielt aftagende.

a) benyt modellen til at fremsætte en prognose for fosforkoncentrationen i Kruså sø i 2010.

Når den er eksponentielt aftagende kan den beskrives ved y=b*a^x

y= fosforkoncentrationen
b= fosforkoncentrationen fra start af, altså når t=0
a= det fosforkoncentrationen falder pr. år.
t= tiden målt i pr. år.

y=230*a^x

Kan man så ikke sige løse ligningen:

y=230*a^7= 64

i såfaldet er a lig med 0,83 og kan det passe? hvis der gør, finder jeg hvad fosforkoncentrationen er i 2010:

y=230*0,83^7 = 90,6 men skal det ikke give et minus tal når den er faldet???

Svar #1
10. maj 2008 af P.L. (Slettet)

kan man bare sætte minus på de 0,83 óg begrunde det ved at man ved at funktionen er aftagende? eller må man ikke det...
I så faldet får man jo -90,6 længere nede og det kan vel godt passe.. men det ved jeg ikke om er "snyd"

Svar #2
10. maj 2008 af P.L. (Slettet)

måske kunne man også sige at man kendte to punkter P(1,230) og Q(7,64) også finde a og b? har bare prøvet og synes det giver noget være vås:(

Brugbart svar (2)

Svar #3
10. maj 2008 af ibibib (Slettet)

Hvordan kan koncentrationen af fosfor være negativ?
Et fald i fosforkoncentrationen betyder at koncentrationen er mindre i 2010 end i 1998.

Dine beregninger i #0 og #2 er korrekte. Dog er din prognose i #0 forkert:
y=230*0,83^12

Brugbart svar (2)

Svar #4
06. oktober 2010 af Linsekage (Slettet)

 #3, hvor finder du at x er lig med 12??

Da der er 7 år fra 1998 til 2005?

- hov fik ikke set at denne tråd er en del år gammel XD


Brugbart svar (3)

Svar #5
24. november 2010 af bullern (Slettet)

 Ja, og det skal jo beregnes for 2010 ;) altså 2010-1998=12


Skriv et svar til: model til at fremstille prognose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.