Fysik

Fysik - Tyngdeacceleration

14. september 2004 af Maria17 (Slettet)
Når man bestemmer tyngdeaccelerationen på et skib som sejler på dybt vand, får man en værdi der er mindre end den, man bestemmer på landjorden.

Kan dette forklares således:

Tybgdeacceleration er defineret ved:
p=m*g/A <=> g=p*A/m

og masse er defineret ved:
m=roh(densitet)*V

dvs. jo større densitet, jo mindre tyngdeacceleration.
Da vands densitet er større end jords densitets vil dette betyde at tyngdeaccelerationen på et skib som sejler på dybt vand være mindre end den man bestemmer på landjorden.


Er det nok at skrive dette?
Tænkte på om det betyder noget at det er på "dybt vand" - altså noget med et større "V" - eller om det ikke har noget at sige.

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2004 af frodo (Slettet)

kender ikke noget til den formel du har opskrevet, men hvis vå går ud fra at den passer, får du da, at tyngde acceleerationen bliver mindre, når massen for øges. Og massen forøges da når du øger volumen..

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2004 af Lurch (Slettet)

det virker da meget mærkeligt, at tyngedeaccelerationen mindskes når massen/densiteten øges?

Svar #3
14. september 2004 af Maria17 (Slettet)

hmm... ja.. men hvordan skal jeg så forklare det?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2004 af frodo (Slettet)

#2: Hvorfor lyder det mærkeligt. Vi snakker jo ikke tyngdeKRAFTEN på legemet, men g.
Godt være det bare er mig, men jeg synes absolut ikke det lyder mærkeligt, forestil dig at der skal breuges en del af tyngdekraften til at holde på vandmsasserne, hborfor den så ikke bliver så stor på legemet i sig selv.

Svar #5
14. september 2004 af Maria17 (Slettet)

#1

Er det da ikke også det jeg har skrevet?

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2004 af frodo (Slettet)

du spurgte om større V havde noget at sige!!

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2004 af Lurch (Slettet)

#4 der er jeg godt klar over. men tyngdeaccelerationen er jo netop bestemt ved massen af det legeme der tiltrækker.
du kan da ikke sige, at 2/3 af tyngekraften holder på det tunge vand, og så er der kun 1/3 tilbage til at holde på skibet? det giver da ingen mening?

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2004 af frodo (Slettet)

har kun ahaft fysik på B,så jeg skal ikke kunne sige det, men syns bare det virkede mest logisk for mig.

Svar #9
14. september 2004 af Maria17 (Slettet)

#7

Okay. Har du et andet forslag til en forklaring?

Brugbart svar (0)

Svar #10
14. september 2004 af Lurch (Slettet)

Jeg er langt fra sikker i min sag...
jeg har dog kun kendskab til formlen,

g = G * M/R^2

her er det jo klart at en øgning af masse, vil øge tyngdeaccelerationen.

Maria17: Hor har du den formlen fra? og hvad står de andre variable for?

Brugbart svar (0)

Svar #11
14. september 2004 af riquelme (Slettet)

jeg vil mene, at ændringen af tyngdeaccelerationen (som følge af at man befinder sig på dybt vand) ikke er målbar og essentielt ikke-eksisterende... teoretisk kan man måske sige, at Jordens massemidtpunkt ikke befinder sig i det geometriske center som følge af forskelle i densitet og at man derfor er tættere på massemidtpunktet når man befinder sig på dybt vand - dog vil denne ændring være helt uden betydning i praksis

Brugbart svar (0)

Svar #12
14. september 2004 af Lurch (Slettet)

Maria17: umiddelbart ville jeg tro, at densiteten af en mængde jord/klippe/sten er større end vand hvis man måler det langt nok ind mod jordens kerne.
Passer det, vil det jo give mening, at tyngdeaccelerationen er laverer på dybt vand.

Jeg er dog enig med riquelme i, at det må være helt uden betydning!

Svar #13
14. september 2004 af Maria17 (Slettet)

hmm... er der nogen der ved hvad densiteten for jord er?

Brugbart svar (0)

Svar #14
14. september 2004 af frodo (Slettet)

jord har ikke nogen veldefineret densitet, men varierer fra 13 - 2 eller deromkring-

Brugbart svar (0)

Svar #15
14. september 2004 af Lurch (Slettet)

hvad end den så er 2kg/m^3 eller 13, så må konklusionen jo så være, at densiteten er LAVERE på dybt vand, og tybgdeaccelerationen derved vil være mindre

Brugbart svar (0)

Svar #16
14. september 2004 af iB (Slettet)

Du troede ikke på det svar du fik sidst? ;o)
(https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=49207&h=tyngde)

Brugbart svar (0)

Svar #17
15. september 2004 af QaZZaQ

Selve tyngdeaccelerationen den vil være det samme, stort set. Det som der er vigtigt, det er at når du placerer dit undervandskib(ubåd) i vandet, så vil der samtidig virke en opdrift på det. Der er altså to kræfter som påvirker din båd. Summem af disse to kræfter vil betyde en mindre resulterende kraft. Så derfor er det som #11 siger fuldstændig rigtigt.

Archimedes lov:
Opdriften på et legeme er lig med tyngdekraften på den fortrængte væske eller gas.
Fop=Mv*g
Ft=Mskib*g
Fres= (Mskib-Mv)*g = ma
a=((Mskib-Mv)*g)/Mskib = g-(Mv*g)/Mskib = g-(rho1*V*g)/(rho*V)=g-(rho1*g)/(rho)

Brugbart svar (0)

Svar #18
15. september 2004 af iB (Slettet)

#0
"på et skib som sejler på dybt vand"

-Hov, er dette et skib som sejler ovenpå vandet, eller er det en ubåd?

Svar #19
16. september 2004 af Maria17 (Slettet)

jeg vil mene at det er et skib som sejler på vandet - og ikke en ubåd

Brugbart svar (0)

Svar #20
17. september 2004 af QaZZaQ

Ok, hvis dette er meningen, så giver det ikke nogen mening at sige at tyngdeaccelerationen er mindre end over jorden. Det kan kun være ubetydeligt lidt, og dette kan kun være forsaget af højdeforskellen.

Skriv et svar til: Fysik - Tyngdeacceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.