Fysik
C-14 udledning af formel
22. maj 2008 af
2anna (Slettet)
jeg skal lave en detaljeret udledning af formlen
t=-(T½/ln2)*ln(A/A0) T½=halveringstiden
men jeg ved ikke lige hvordan jeg skal komme igang..
t=-(T½/ln2)*ln(A/A0) T½=halveringstiden
men jeg ved ikke lige hvordan jeg skal komme igang..
Svar #1
22. maj 2008 af susna (Slettet)
Aktiviteten er defineret som
A(t)=-N'(t) hvor N(t)=N0e^(-kt)
dvs.
A(t)=kN(t)=kN0e^(-kt)=A0e^(-kt)
du kan nu isolere t
ln(A(t)/A0)=-kt <=>
t=ln(A(t)/A0)/-k, hvor k=ln(2)/T½ indsættes
t=-T½/(ln2)*ln(A(t)/A0)
A(t)=-N'(t) hvor N(t)=N0e^(-kt)
dvs.
A(t)=kN(t)=kN0e^(-kt)=A0e^(-kt)
du kan nu isolere t
ln(A(t)/A0)=-kt <=>
t=ln(A(t)/A0)/-k, hvor k=ln(2)/T½ indsættes
t=-T½/(ln2)*ln(A(t)/A0)
Svar #2
22. maj 2008 af mathon
...hvoraf
med T½(C-14) = 5730 år
t = -T½/(ln2)*ln(A(t)/A0)
t = -T½/(ln2)*ln(A(t)/A0)
...hvoraf
t = T½/(ln2)*ln(A0/A(t)) = (5730/(ln2)*ln(10))*log(A0/A(t)) =
19034,6*log(15,3/A(t))
t = ca. 19000*log(15,3/A(t))
hvor
A(t) = er det radioaktive henfald fra det arkæologiske objekt
i forhold til
15,3 henfald pr. minut pr. gram for alt "levende" C
t = (1,90*10^4 år)*log(15,3/R), hvor
R er det radioaktive henfald fra det arkæologiske objekt
i forhold til
15,3 henfald pr. minut pr. gram for alt "levende" C
med T½(C-14) = 5730 år
t = -T½/(ln2)*ln(A(t)/A0)
t = -T½/(ln2)*ln(A(t)/A0)
...hvoraf
t = T½/(ln2)*ln(A0/A(t)) = (5730/(ln2)*ln(10))*log(A0/A(t)) =
19034,6*log(15,3/A(t))
t = ca. 19000*log(15,3/A(t))
hvor
A(t) = er det radioaktive henfald fra det arkæologiske objekt
i forhold til
15,3 henfald pr. minut pr. gram for alt "levende" C
t = (1,90*10^4 år)*log(15,3/R), hvor
R er det radioaktive henfald fra det arkæologiske objekt
i forhold til
15,3 henfald pr. minut pr. gram for alt "levende" C
Skriv et svar til: C-14 udledning af formel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
