Fysik

Krafter der påvirker og størrelsen.

22. maj 2008 af Zalam (Slettet)
Jeg læser til eksamen i fyik og et af de emner som driller mig mest er at bestemme krafter der påvirker en ting.

Fx hvis to man bærer stang på 8m med massen 20kg, den ene går 2 m fra enden, den anden går 3 m fra enden, hvor meget bærer de hver især?

Nogen der har nogen gode notater, eller links til hvor jeg kan finde læsestof om emnet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2008 af Lurch (Slettet)

Det kommer helt an på hvordan de holder på stangen og om stangens masse er ligeligt fordelt på hele stangen.
Hvis stangen er ensartet over det hele, dvs. hhver del vejer lige meget, og de to personer bær den i hver sin ende, lige langt fra midten, så bær de lige meget hver i sær.
Hvis stangens masse er ujænvt fordelt, så er det en anden og mere kompliceret sag. Så afhænger den nødvendige kraft fra hver person af stangens vægtfordeling og hvordan de to personer holder stangen. Forestil dig at 7kg af stangen befinder sig i den ene ende, mens kun 1 kg er i den anden. Så er det klart at den person der er i den tunge ende skal yde meget mere end den anden.


Svar #2
22. maj 2008 af Zalam (Slettet)

hvis massen er jævnt fordelt?

Det var nok også et dårligt eksempel, men også sådan noget som konstruktioner der står stille? Der er jo nogne kræfter i x, y retning osv.

det er mest sådan opgaver jeg søger gode notater til, eller læsestof.

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2008 af Lurch (Slettet)

hvis massen er jænvt fordels(en stang): hvis stangen er lige tyk og hver del vejer det samme. Man kunne jo godt have en stang der blev tykkere og tykkere langs den ene ende. Mange stiger (dem man kravler på) bliver eksempelvis breddere og breddere mod bunden. Her ville to personer der bar stigen ikke bære lige meget hvis de bar den i hver sin ende.

Det med at bære og hvor meget hver person bær afhænger altid af hvor personer tager fat i genstanden, hvordan masse af objektete r fordelt. Det handler om inertimomenter og kraftmomenter, hvis det siger dig noget. Men det er nok ud over niveau til gymnasiet.

Har desværre ingen noter liggende.

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2008 af Rochester (Slettet)

Følgende tre hovedregler haves inden for statiske beregninger:

Sum F_x = 0 (Krafterne i x-retningen er konstant)
Sum F_y = 0 (Krafterne i y-retningen er konstant)
Sum M = 0 (Momentet er konstant)

I den opgave du nævner kan man tage et andet udgangspunkt. Vi har en stang (hvor massen er jævnt fordelt) på 8 m og med massen 20 kg. Mand A går 2 m fra enden, mens mand B går 3 m fra modsatte ende. Hvor meget bærer de hver især?

Lad os starte med at finde tyngdekraften på stangen:

F_t = 20 kg * 9.82 m/s^2 ~ 200 N

Vi regner nu på momenterne:

M_A = F_A * 2m (2m fra massemidtpunktet)
M_B = F_B * 1m (1m fra massemidtpunktet)

Der må være ligevægt mellem kraftmomenterne, så M_A = M_B. Det giver:

F_A * 2m = F_B * 1m (i)

Samtidig ved du, at to mænds resulterende kraft opad må være lig med tyngdekraften.

Ft = 200N = F_A + F_B (ii).

Hvis du løser (i) og (ii) som to ligninger med to ubekendte, kan du finde de krafter F_A og F_B som mændene yder på stangen i y-retningen. I x-retningen er krafterne 0.

Skriv et svar til: Krafter der påvirker og størrelsen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.